Salutare, dragi prieteni! Despre sănătate nu vorbim niciodată suficient. Ne-am obișnuit să ignorăm sau să trecem peste primele semne care apar. Abia atunci când problemele se acutizează devenim interesați și alergăm la medic. Uneori, poate fi prea târziu. Iar regretele sau întrebările de tipul celor ”de ce” nu-și au rostul.
Cuprins
Cafeaua și alte 4 beneficii
Dar cum ar fi să aflăm că una dintre plăcerile zilnice, ar putea ajuta în unele probleme de sănătate? Spre exemplu, să aflăm despre beneficiile cafelei cea de toate zilele. Vi se pare ciudat? Haideți să vedem împreună despre ce este vorba.
Sunt o iubitoare a licorii negre-aromate și nu este pentru prima oară când vorbesc despre asta. Probabil nici ultima. Dar, e de înțeles din partea iubitorilor cafelei, nu- i așa? Și- apoi, când vine vorba de beneficii pentru sănătate, cum să te oprești să răspândești informațiile?
Experiența
Îmi amintesc perfect momentul în care au apărut problemele motorașului meu. Și cât am fost de tristă! Unii medici nu recomandă consumul cafelei. Ba chiar consideră cafeaua ca fiind nocivă pentru organism. Astfel, timp de aproape un an am fost privată de această plăcere. Vinovată – cum o numesc eu.
Asta ar fi trebuit să ducă cel puțin la o atenuare a plăcerii. Nu s-a întâmplat asta, ba dimpotrivă. Ca un copil căruia i se interzice ceva, eram și mai tentată de aroma inegalabilă a cafelei. Mă strecuram pe lângă cei care își savurau cafeaua, fie și măcar pentru a-i inspira aroma. Inutil să vă mai spun că aș fi dat orice pentru o ceașcă.
Cafeaua – plăcerea mea
Totul s-a schimbat însă și perioada de interdicție a luat sfârșit. S- a întâmplat la vizita de control, când medicul specialist mi-a dat dezlegare. Desigur, cu unele recomandări de pe care le respect și acum cu sfințenie. Prin urmare, mă puteam bucura din nou de cafeaua mea!
Tot cam de atunci am început să caut informații medicale, științifice și să le dau mai departe. Am tot citit cum cafeaua este de ajutor în creșterea energiei, în prelungirea vieții sau la arderea grăsimii corporale.
Desigur, nu orice zboară se mănâncă, deci nu cred decât în studii și cercetări de specialitate. Spre exemplu, Dr. Ali Rezaie (autor Good Life) vorbește despre beneficiile cafelei pentru sănătate.
Beneficiile cafelei
Cafeaua poate ajuta ficatul
Boala ficatului gras este o boală tăcută, fără simptome, în stare incipientă. Din păcate, tot mai mulți oameni suferă de ficat gras fără ca măcar să știe. Ei bine, Dr. Ali Rezaie ne spune că progresia bolilor hepatice poate fi încetinită de consumul cafelei.
Cercetătorii nu pot spune încă de ce cafeaua ajută în boala ficatului gras. Totuși ei încurajează consumul cafelei în rândul acestora. Desigur, dacă sunt consumatori și le place licoarea neagră și aromată. În cazul celor care suferă de boli hepatice non-alcoolice, cercetările arată că cel puțin două cești pe zi, duc la reducerea leziunilor ficatului.
Cafeaua ajută la compensarea unei diete bogate în grăsimi și reducerea cicatricilor hepatice produse. O ceașcă pe zi, poate ajuta de asemenea la limitarea leziunilor hepatice acumulate în timp.
Poate ajuta microbiomul
Cafeaua este un stimulent. Consumul acesteia poate determina anumite acțiuni în activitatea intestinelor. Iar intestinul este unul dintre cele mai importante organe de reglare a echilibrului între sănătate și boli.
Un alt aspect este și faptul că ajută microbionul să- și păstreze un echilibru mai bun. Iată deci o posibilă explicație plauzibilă, poate chiar cheie, a beneficiilor cafelei pentru sănătate.
Antioxidanții și fitochimicalele din cafea
Cafeaua conține antioxidanți și fitochimicale. Acești compuși puternici ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și beneficiul de sănătate mentală bună. Mai mult, radicalii liberi sunt cei care ajută la scăderea inflamației și scăderea ratei de îmbătrânire.
Să nu uităm însă, că ne referim doar la cei care consumă și adoră cafeaua. În cazul în care din varii motive nu puteți consuma cofeină, nu e cazul să vă îngrijorați. Aceleași beneficii se pot obține și cu ajutorul cafelei decofeinizate.
Prelungește viața
Universitatea Harvard secția sănătate ne spune că băutorii cafelei sunt privilegiați. De ce? Pentru că, spun cei de la Havard, cei care consumă până la opt cești pe zi, trăiesc mai mult. Acest lucru devine discutabil atunci când luăm în calcul cu ce amestecăm cafeaua.
Vă place să adăugați smântână, lapte, zaharuri sau siropuri? În acest caz, aceste alternative rafinate adăugate în cafeaua de zi cu zi, pot da efectul opus. De altfel, în același context, alt studiu arată că beneficiile pe care le-ar putea aduce cafeaua sunt anulate de adăugarea zahărului artificial.
Cafea adevărată
Legat de acest aspect, spuneam că medicul mi-a dat undă verde, dar cu unele recomandări. Recomandări de care ar trebui să ținem cont dacă dorim să ne bucurăm și de beneficii.
O cafea adevărată, care poate aduce și beneficii pentru sănătate este cafeaua neagră, fără zahăr, dacă se poate. În cazul în care nu puteți, folosiți stevia ca îndulcitor. Nu alți îndulcitori. Ar mai fi multe alte recomandări privind cafeaua, cum ar fi alegerea acesteia. Gradul de prăjire, de aciditate, aroma, tipul bobului și așa mai departe.
La final
Mă voi opri însă aici cu recomandările. Important este să găsiți bucuria și savoarea care vă dă starea bună, în fiecare ceașcă. Cum spuneam, ador cafeaua! Îmi place să fie espresso cremos (aleg cafeaua prăjită mediu, cu aciditate medie, aromată și cremoasă).
Să fie neagră, fără zahăr sau orice fel de îndulcitor, fără lapte, smântână, frișcă etc. Singurele excepții sunt la modul de răsfăț de vacanță sau zile festive, eveniment etc. Atunci sar peste reguli și mă delectez cu frappe și barraquito.
Mă bucur de această plăcere, cafeaua, în fiecare zi. Și sper ca prețurile care urcă vertiginos să nu- mi răpească această plăcere. Cum vă place cafeaua?
Până data viitoare, bucurați-vă de plăcerea & beneficiile cafelei!
Cu drag, MM.
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Sursa: medium
Eu nu consum cafea deloc. Am mai gustat câte o gură pe la petreceri de tip nunți/botezuri, ca să nu adorm pe scaun și mi-a dat o stare foarte neplăcută – îmi crește instant pulsul, îmi tremură stomacul și mâinile… Cofeina clar nu-i de mine. Și nici gustul nu îmi place. În schimb mirosul, da.
Minunat
Cafea adevarata beau si eu, cred ca am 10 ani de cand am renuntat la zaharul din cafea.
Pentru mine, este o bucurie, o placere mare de a mea, ma relaxeaza si ma energizeaza.
Stiam de beneficiile cafelei dar din pacate nu pot sa o beau, ma face agitata. In schimb sotul meu bea si pentru mine!
Îmi place să o beau dulce și cu lapte.
Consider ca nimic nu este nociv pentru organism dacă este consumat cu moderație și nu se face abuz.
O zi buna se începe alături de o cafea buna!🥰
Ma relaxează teribil cafeaua de dimineața. Abia aștept sa ma răsfăț in liniște cu o ceașca