Bun găsit, prieteni! Am spus deja de câteva ori, anul aflat aproape de final a fost unul complicat. Cu toții l-am trăit și perceput la nivel personal mai ciudat, mai presant, mai, whatever. Dar, indiferent cum l-am trăit sau cum l-am numi, chiar și într-un an ca 2022, vin sărbătorile. Marele final îi aparține!

sărbătorile

Cuprins

Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

Cum-necum, noi ne vom pregăti să le primim și să petrecem cum știm și mai ales cum putem mai bine. Am auzit din toate părțile că sunt cele mai sărace sărbători din ultimii nu știu câte zeci de ani. Mulți o și simt. Nici nu vreau să mă gândesc câți!

Dar, propun să ne concentrăm pe ce avem. Să fim recunoscători și să ne bucurăm de fiecare clipă, de fiecare lucru, de fiecare stare. De sănătate, cât o avem, de cei dragi- cât (câți) îi avem, de ce avem să punem pe masă. De căldură și lumină (cât mai avem) și, mai ales de pace.

Poate părea simplist, poate părea a fi un clișeu deja perimat. Dar vedeți voi dragilor, nu e deloc așa. Pentru că nimeni nu știe cât ne vor fi toate acestea. Nimeni nu ne poate spune cu adevărat ce va fi mâine sau peste un an. Și nimeni nu ne poate judeca dacă vom putea împărți un pic mai puțin din cât împărțeam altădată.

20220422 142722 1 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

Important este să împărțim, nu cât împărțim

Important este să împărțim și atât! Chiar dacă e jumătate de cozonac în loc de unul întreg. Nimeni nu ne poate judeca dacă vom dărui ceva util, de serie și nu sofisticării aparținând brandurilor renumite. Contează să simțim cu inima, cu sufletul, bucuria nespusă pentru fapta făcută, nu trâmbițată.

Așadar, cum ne pregătim pentru sărbătoarea Crăciunului anului 2022? Anul în care am scăpat de regulile impuse de pandemie, dar au venit altele peste noi. Anul acesta năbădăios, încurcat, complicat etc.? Păi, să începem cu … începutul. Și desigur, cu opiniile și experiența personală.

Cumpărăturile. Eiii, ce greu e să facem cumpărături când vrem să dăruim, dar bugetul este mai anemic. Când tentația magazinelor este mare iar gusturile rafinate.  Când așteptările sunt hăt, cât casa sau standardele  obișnuinței sunt înalte.

sarbatorile

Practici personale

Ce sfaturi aș putea să vă dau eu, care nu sunt analist financiar (deși am studii și experiență)? De fapt, nu este corect spus, deoarece niciodată nu mă aventurez să dau sfaturi. De altfel, nici nu mi se pare corect. Doar vă povestesc cum am procedat eu, un simplu om. Dacă vă va inspira, vă va fi de ajutor, atunci va fi o bucurie și pentru mine.

 Ceea ce veți citi sunt doar câteva practici pe care eu însămi le-am aplicat. Așadar, să dăm drumul cuvintelor. Primele sunt întotdeauna, cumpărăturile. Atât pentru cadouri cât și pentru pregătire mesei, casei, de sărbători. Mai mult ca niciodată am ținut cont de ceea ce înțelepții lumii au făcut și ne-au și spus, de mii de ani.

Spre exemplu, nu am căzut în capcana cumpărăturilor de tipul ”mult și prost”. Mi s-a demonstrat clar că ”sunt prea sărac pentru a-mi permite lucruri de proastă calitate”. De asemenea, ”nu lăsa totul pentru ultimele zile” și ”nu te întinde mai mult decât îți e plapuma”.

IMG 20211125 185234 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

Ceva vechi, ceva nou …!

Concret: am început să cumpăr din timp câte ceva pentru cadouri sau pentru casă, pentru sărbătorile de iarnă. Am profitat și am cumpărat în perioada reducerilor sau atunci când am găsit oferte. Ori, pur și simplu atunci când am găsit întâmplător, ceva din ceea ce mi-ar putea fi util.

Astfel am ocazia să reduc considerabil presiunea de pe bugetul lunii decembrie. Așa am reușit să nu alerg ca în anii trecuți după ingredientele necesare preparatelor de sărbători. Să mai scot câte ceva de pe lista cadourilor, nu din cauză de buget subțire și anemic, ci pentru că deja le-am cumpărat.

Acum, probabil vă gândiți să-mi spuneți că nu e nimic noi sub soare. Evident, aveți dreptate! Doar v-am avertizat că am făcut apel la înțelepciunea de mii de ani. Nici faptul că știam aceste lucruri nu este o noutate. Pur și simplu, până acum nu le-am luat în calcul. Abia faptul că anul acesta am apelat la ele, ar putea fi ceva nou.

sărbătorile

Profitați de fiecare ocazie

Anyway, ideea este să fim pe fază, să profităm de fiecare ocazie pe tot parcursul anului. Spre exemplu, atunci când suntem în vacanțe sau călătorii, cu siguranță găsiți diverse lucruri. Poate fi ceva ce știți că și-ar dori cineva drag, poate fi ceva deosebit și la preț mai bun. Atunci, în loc de nu știu ce suveniruri inutile, de ce să nu luați acel ”ceva”.

Mai ales dacă vă aflați în destinații din afara țării. Pot fi produse de patiserie sau dulciuri tradiționale, creme de îngrijire corporală sau ten etc. Desigur, în cazul în care cunoaștem foarte bine persoana căruia îi pregătim cadoul. În acest caz, foarte important este să avem grijă la termenele de valabilitate.

Eu mă orientez la astfel de produse, dar și din categoria îmbrăcăminte. La fel procedez cu diverse ingrediente, decorațiuni sau, produse necesare pentru sărbătorile de iarnă. Cam aceasta e ideea. În rest, sunt convinsă că fiecare are anumite trucuri.

sărbătorile

Alte pregătiri pentru sărbătorile 2022

Dacă am povestit (și lămurit) problema cumpărăturilor, pot trece la următorul pas: pregătirea casei, preparatelor etc. Cum mă mai pregătesc pentru sărbătorile teribilului an 2022? Păi, mi-am propus să fac personal, în casă, mult mai mult decât înainte. Am spus ”mult mai mult”. Ceea ce înseamnă că și înainte de sărbătorile anului cu pricina se întâmpla.

Numai că, în anii trecuți apelam și la ajutor, la servicii, sau comandam anumite preparate. Și nu doar în ceea ce privește preparatele culinare fac trimitere. Mă refer și la decor și decorațiuni, curățenie sau gesturi caritabile.

20220914 202930 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

Curățenia

De-a lungul timpului am încercat tot felul de soluții și rețete de curățenie și întreținere. Pentru orice aveam câte o soluție, dacă nu chiar mai multe. Ei bine am ajuns la concluzia că nu e musai să am o mie de produse.

De această dată am folosit un produs care face treaba altor 3. Și am mai făcut ceva: am recurs la metode tradiționale, produse din bucătăria fiecăruia. Pot da drept exemplu bicarbonatul, oțetul și sarea. Știți câte întrebuințări are oțetul? Multe, foarte multe!

De apelat la serviciile altor persoane sau firme specializate, am renunțat de o bună bucată de vreme. Sigur că nu (mi-)e ușor. Nici din punct de vedere fizic, nici din punct de vedere timp. Totuși, cu o bună planificare și dozare a efortului, dar și cu ajutorul partenerului (la mine e substanțial), se poate. Și încă foarte bine.

Preparatele culinare

pexels photo 5791782 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

De obicei, preparatele culinare le pregătesc personal, după rețetele familiei, în casă. Fără cozonacul, sarmalele, salatele, prăjiturile făcut de mine, sărbătorile nu au gust-  zic ai mei. Meniul cuprinde atât feluri de mâncare tradițională cât și rețete cu succes în familie. Un fel de ”meniul casei”.  Recunosc însă, sunt preparate pe care le cumpăram în anii trecuți. Spre exemplu, tortul.

Pentru sărbătorile acestea însă voi pregăti totul în casă. M-am apucat din vreme: am început cu cârnații. :) De altfel, am mai redus și din cantitate, la anumite preparate. Nu la toate, pentru că voi împărți și oamenilor mai puțin norocoși. Sărbătorile de iarnă sunt pentru toți și este despre bunătate și iubire.

Sărbătorile de iarnă sunt și cele mai frumoase și cele mai așteptate sărbători ale anului. Sunt și sărbătorile cele mai importante. Crăciunul- sărbătorit pe 25 decembrie- reprezintă Nașterea lui Isus Hristos. Iar ultima zi a lunii decembrie marchează trecerea în Noul an 2023.

Prin urmare, sărbătorile de iarnă sunt pe drept cuvânt cele mai dragi ale anului. Tocmai de aceea, sunt întâmpinate cu bucurie, curățenie (în suflete și în case), lumină, bunătate și credință.

pexels photo 6149049 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

Decoruri și lumini

Se spune că e bine ca sărbătorile Crăciunului Anului Nou să fie luminate, deoarece simbolizează bucuria Nașterii Domnului Isus. Sigur, ne gândim la economisire, atât a resurselor cât și a finanțelor. Cu toate acestea, nu vom putea renunța la lumini. Eu una, nu o voi face. Dar bineînțeles, am luat măsuri și am găsit alternative.

În primul rând am căutat becuri și instalații economice. Luminile folosite pentru decorul exterior le lăsăm aprinse maxim o oră pe seară. Iar în interior, pe lângă instalații și becuri economice, folosesc lumânările aromate. Oricum le ador și le folosesc de multă vreme, dar pentru sărbătorile acestea am ales mai multe.

IMG 20211224 173536 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

Ornare & decorare- bradul, interiorul și masa

Nici la brad nu am renunțat. Greu- greu, crize peste crize, dar pur și simplu nu pot renunța. Mă și gândeam, în cazul în care nu am fi reușit să reducem din cheltuieli și presiunea pe buget, tot aș fi luat măcar o creangă de brad.

Pentru ornarea bradului, decorul interior, cât și al mesei, pun la treabă imaginația și creativitatea. Desigur, cu ajutorul ornamentelor și decorațiunilor din dotare. Obiectele de ornament pe care le-am luat de prin vacanțe m-au scutit de cheltuielile pe care ar fi trebuit să le fac acum.

Cum spuneam ”nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri” mi-a prins foarte bine. Mă felicit și mă simt foarte confortabil că nu mi-am spus ”lasă, iau altădată”. Ba mai mult, la o prospectare a pieței, am constatat că prețurile noastre sunt duble. Cum de altfel se obișnuiește pe la noi de sărbătorile de iarnă.

sărbătorile

Petrecerea și nu numai

Așadar, am atins categoriile importante, dar tot ne-a mai rămas ceva. Este vorba despre petrecerea în sine. Cu familia și/sau prietenii, acasă sau la restaurant? Indiferent de alegere, nu vă neglijați. O spun mereu, dar insist (sau reamintesc!). Alegeți o ținută pentru sărbătoare, care să vă facă să vă simțiți extraordinar.

Dacă țineți la obiceiuri, fie și doar atât cât să vă distrați, țineți cont de culori, de ceva nou și evident, de sărutul de sub crenguța de vâsc. Toate acestea ne vor face bine, indiferent de vreme și de vremuri. Sau tocmai din cauza vremurilor este important să atragem bucuria, voioșia, iubirea, energia bună și căldura, de partea noastră.

pexels photo 10367114 Vin sărbătorile, vin sărbătorile 2022

La final

Concluzionând: alegeți să vă distrați de sărbătorile de iarnă 2022. Alegeți să fiți frumoși (interior și exterior), buni, iubiți și iubitori. În ceea ce mă privește, am ales să petrec acasă și la prieteni. Mi-am folosit voucherele și premiile câștigate, practicile amintite și mi-am atins scopul.

Am reușit să pregătesc cadouri frumoase și așteptate pentru cei dragi. Curățenia este gata, mai sunt doar câteva retușuri și decorarea mesei. Și cu preparatele sunt în grafic, am tot ce îmi trebuie pentru cozonaci, prăjituri și alte surprize delicioase. Abia aștept să împodobim bradul și să mă bucur de bucuria celor dragi.

Voi cum v-ați pregătit de sărbătorile 2022? Cum ați simțit lucrurile vizavi de contextul actual (local și internațional)? Ceva idei, trucuri, recomandări? Le aștept!

Până data viitoare, sănătoși și spor în toate să aveți!

Cu drag și cu iubire, MM

Sursa: arhiva personală, pexels

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

ediția

bun

lectură

5/5 - (1 vote)