Bun găsit, dragii mei! Am promis să scriu mai mult despre experiențele mele în bucătărie. Dar sincer, nici eu nu credeam să se întâmple atât de repede. În fine, important este că se întâmplă să am ce povesti pe acest subiect. Iar asta se datorează mai mult verii. Iunie- toată lumea știe- este luna cireșelor, doar nu degeaba i se spune și ”cireșar”.

Cuprins

Bucătăresc (din nou!): bunătăți cu cireșe

bucătăresc

Acum îmi dau seama că nu v-am mărturisit chiar totul despre mine. Spre exemplu, nu-mi amintesc să vă fi spus, dar fructele sunt pentru mine cum sunt pasiunile: cafeaua, ciocolata sau călătoriile. Le ador pur și simplu! În acest iunie am un motiv în plus să scriu despre toate acestea. Bineînțeles, și despre bucătărit.

Povestea cireșelor vine de undeva din vremuri îndepărtate. Îmi amintesc cum mă fascinau și atrăgeau cireșii încărcați cu fructele lor coapte, dulci, zemoase. Oricât de multe mi-a(ș)r fi cumpărat, aveam senzația că nu sunt la fel ca cele din copacii pe lângă care treceam. Îl imploram pe tata să ceară o mână de cireșe de la proprietari, ceea ce desigur, nu se întâmpla.

Adevărul este că nu prea am avut ocazia să am acces la copaci plini cu fructele verii. Nici să culeg cu mâna mea, cireșele frumoase, coapte și aromate. Până când ne-am plantat un cireș în curte. Departe de a fi falnic și maiestuos ca cei pe care îi vedea, dar, măcar aveam acces oricând la el. În plus, fructele sunt delicioase. Puține, dar gustoase. 

bucătăresc

Bucătăresc – Poveste și savoare

Ei bine, anul acesta mi-am văzut visul cu ochii. Cred chiar că mai mult de-atât, dar mă limitez la această expresie. Visul de a culege cireșe din copacii încărcați, dintr-o livadă chiar, s-a transformat în realitate. Mulțumesc, fratello!

Hei, și dacă am cules cireșe cu propriile mâini, cum am ajuns acasă, m-am apucat de treabă. Sigur, vă imaginați și voi, că mai întâi m-am săturat de fotografiat. Și mâncat, se subînțelege! Apoi, a venit și momentul să pregătesc tot felul de bunătăți cu cireșe, adică să bucătăresc. Iar cireșele oferă o mare diversitate de preparate în care pot fi folosite.

De la dulcețuri și compoturi, la prăjituri, fructe confiate, torturi etc. Eu, nu pentru că mi-aș fi propus să bifez fiecare categorie, dar cam asta aș putea spune că m făcut. M-am apucat să bucătăresc și pe măsură ce pregăteam, veneau ideile pentru alte bunătăți. Vorba aia: dacă tot are balta pește … să pescuim.

Împărtășesc rețetele mele

În cazul meu, dacă tot aveam cireșe, de ce să nu bucătăresc?  Așa am ajuns să bifez dulceața, compotul, cireșe pentru iarnă (la congelator), tort, prăjituri. Dar, ce- ar fi toate acestea, în afară de mulțumirea papilelor gustative ale celor care le savurează? Poate încântarea și recunoștința lor. Mai mult de- atât însă, mi se pare împlinire dacă și împărtășesc rețetele.

O bună bucată de timp, poate cam prea mult, am considerat că tot ce bucătăresc eu este ceva lipsit de importanță. Sunt atâția oameni dedicați, recunoscuți pentru talentul lor în acest domeniu. Ce aș putea prepara eu astfel încât să fie ”mai altfel”. Deși, doi oameni nu prepară același tip de preparat la fel. Credeam însă că trebuie să fie ceva wow!

Ei bine, ceva de acest fel este de fapt particularitatea care se găsește în preparatul fiecăruia. Și eu le aveam. Ba chiar mai mult, imaginația are un rol important. Adaptarea unor nevoi sau problemelor de sănătate, de asemenea. Prin urmare, am decis să împărtășesc mai des experiențele mele în ale gastronomiei. Din ceea ce bucătăresc cu plăcere.

bucătăresc

Prăjitura cu cireșe și caramel

Astăzi vă voi povesti despre prăjitura cu cireșe pe care o fac de obicei vara. Îmi place să experiementez atunci când bucătăresc și să combin unele rețete ”clasice”. Simt cumva și îmi imaginez cum fuzionează între ele dând naștere unui copil minunat. Am destul de multe astfel de combinații și toate au avut succes.

Ideea acestei prăjituri a pornit de la tortul de mere pe care îl  făceam inițial. Apoi, l-am transformat în blat pentru ate torturi la care foloseam fructe și cremă de lămâie. De această dată voiam să mă bucur de cât mai multe cireșe, fără a le submina calitățile. Prăjitura clasică cu vișine sau cireșe nu atinge chiar cel mai ridicat nivel al potențialului fructelor. 

Aceasta în schimb este savuroasă, nu foarte dulce, și răcoritoare. Peste toate, nu este greu de făcut și nici costisitoare. Practic este la îndemâna oricui iar cireșele pot fi înlocuite cu alte fructe. 

20230621 123621 Bucătăresc (din nou!): bunătăți cu cireșe

Pentru prăjitura cu cireșe avem nevoie de:

 700g – 1 kg cireșe,

7 albușuri,

3 gălbenușuri,

150 g zahăr plus, 5 liguri zahăr pentru caramel,

2 linguri apă minerală,

4 linguri ulei, un praf de sare,

6 linguri cu vârf făină,

0 linguriță praf de copt,

vanilie.

Modul de preparare

bucătăresc

Cantitatea se cireșe variază în funcție de dimensiunea tăvii, eu am făcut în 2 tăvi, deci am folosit 1 kg de cireșe. Acestea se spală, se curăță de sâmburi și se scurg. În vasul în care urmează să facem prăjitura punem 5 linguri de zahăr și îl caramelizăm.

Separăm albușurile de gălbenușuri. Folosim doar 3 dintre acestea, pe care le lăsăm cu puțină sare pentru a- și intensifica culoarea. Apoi, adăugăm uleiul și amestecăm bine. Albușurile se bat foarte bine, ca la bezea. Primele 2 minute la viteză mică, albușurile cu sare. Mai apoi mărim viteza și adăugăm zahărul în ploaie.

20230621 123836 Bucătăresc (din nou!): bunătăți cu cireșe

Trucuri & secrete (și) când bucătăresc

Un mic truc pe care eu îl folosesc aici, folosesc zahăr pudră. Nu cumpărat din comenț, ci râșnit acasă. Bineînțeles, puteți folosi zahăr brun. Spre final adăugăm zahărul vanilinat. Și aici am ceva de mărturisit: pun puțin zahăr vanilinat în gălbenușuri, deoarece aroma va fi mai intensă. Restul vaniliei îl pun în albușuri, spre sfârșit.

Albușurile bătute sunt gata atunci când spuma obținută lucește. Turnăm gălbenușurile, amestecând cu o paletă din silicon de sus în jos. Punem 2 linguri de apă minerală, amestec, tot cu grijă să nu se lase. La sfârșit, tot în ploaie, punem făina cernută și amestecată cu praful de copt.

20230621 124211 Bucătăresc (din nou!): bunătăți cu cireșe

Între timp, peste caramel așez cireșele pe toată suprafața tăvii. Turnăm compoziția obținută, nivelăm cu spatula de silicon și dăm la cuptor. Acesta a fost încălzit în prealabil la 180º. Se lasă la această temperatură aproximativ 25- 30 minute. Oricum, pentru siguranță, facem testul cu scobitoarea.

Caramel dulce-amărui plus cireșe

Se răstoarnă pe un platou și se lasă să se răcorească. Caramelul va pătrunde în acel blat iar deasupra rămâne stratul de cireșe. Arată spectaculos și este foarte gustoasă. Caramelul dulce-amărui în combinație cu cireșele și blatul dau un plus de aromă. O desfătare reală a plăcerii, a gustului fin și rafinat.

bucătăresc

Opțional, puteți pune deasupra înghețată, așa cum prefer eu, ori frișcă. Ba, se poate face o glazură preferată care se tornă deasupra.  Mie îmi place, pardon, nouă ne place așa cum arată. Doar înghețata și frișca sunt ”admise” de unii dintre, consumatori.:) Și încă ceva: puteți face compoziția de pandișpan/chec pufos. Eu l-am ales pe acesta pentru că e mai subțire și nu este înnecăcios. :)

Bucătăresc cu plăcere, pasiune & imaginație

Mi se spune că bucătăresc cu suflet. Că pun puțin suflet, un dram de dragoste și muuultă pasiune. Recunosc, asta sunt cam în orice fac, nu doar atunci când bucătăresc. Dacă unul din aceste ingrediente lipsește, nimic nu îmi iese. Dar asta îmi aduce fericire! Și, cu siguranță, nu sunt singura.

Vara este un anotimp inspirațional și ofertant, prin urmare, timp să avem. Să ne relaxăm folosindu-ne pasiunile, să ne odihnim sau distrăm și încărcăm bateriile.

Cât despre decizia de a vă împărtăși mai mult din ceea ce bucătăresc, sper să vă placă. Și decizia, dar și rețetele pe care le bucătăresc. Pardon, prepar. Și pentru că acest desert trebuia să poarte și un nume, l- am numit ”prăjitură cu cireșe și caramel by MM”. Poftă bună!

Până data viitoare, eat, love, enjoy!

Cu bucurie și drag,

MM

P.s. Fotografiile sunt fără filtre.

 

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

lenjeria intimă reutilizabilă

ediția de vară

Terra Alta

 

5/5 - (1 vote)