Bun găsit, dragilor! Povesteam de curând despre restaurante, terase, locuri în care am ajuns și am avut diverse experiențe. Revin asupra subiectului deoarece mai am multe experiențe care merită împărtășite. Astăzi, voi face referire la un loc de pe meleagurile românești. Moldovenești să fiu și mai precisă: Mărășești, Berthelot Restaurant.

Cuprins

Berthelot Restaurant – experiențe, opinii, recomandare

Berthelot

Îmi place să merg prin țară, deși în ultima vreme nu prea am mai reușit. Fără a mă scuza- celui qui s’excuse est accusé- am motive obiective și întemeiate. În orice caz, în călătoriile pe care le-am făcut, ne-am oprit de multee ori pentru a mânca câte ceva.

Înainte de a trece mai departe, trebuie să vă spun că sunt ușor sensibilă (fie, ceva mai mult!) când vine vorba de Moldova. Aș fi spus și subiectivă, dar nu ar fi chiar corect. Asta se datorează construcției mele (o fi chiar ADN-ul responsabil), care echilibrează mereu lucrurile.

Ei, și acum, după atâtea mărturisiri, se impun dezvăluirile. Ori de câte ori ajung în fața Mausoleului de la Mărășești, nu am cum să nu-mi amintesc momentele marcante pe care le-am trăit. Nu, nu vă voi povesti acum despre ce este vorba. Dar oricine a reușit măcar să viziteze Mausoleul Mărășești, poate confirma emoțiile pe care le-a simțit.

22687915 1321740341267754 3986554171858314861 n Berthelot Restaurant - experiențe, opinii, recomandare

Berthelot – generalul 

Un loc încărcat de istorie, emblematic pentru noi toți, care ar trebui vizitat. ”Pe aici nu se trece” a fost deviza cu care și-a îndemnat soldații la luptă generalul Eremia Grigorescu în bătălia de la Mărășești. Și nu s-a trecut. 

Așadar, cu emoțiile și slăbiciunile mele, de ani de zile căutam un motiv în plus să mă opresc aici. Acesta a apărut prin 2008: un restaurant. Amplasat chiar lângă Mausoleu, nu putea fi un nume mai potrivit decât Berthelot.

Pentru necunoscători, generalul Berthelot (francez)  ajută la reorganizarea și refacerea armatei române,  în 1917, pe teritoriul Moldovei rămas liber. Astfel, cu o armată nou organizată și dotată, ofensiva românească reușește să dejoace planurile de luptă nemțești de ocupare a Moldovei.

Berthelot

Primele opriri, primele experiențe la restaurant Berthelot

Cu alte cuvinte, restaurantul Berthelot trebuia să poarte cu mândrie numele bravului general. Dar și să se ridice la standarde înalte de calitate, să răsplătească așteptările celor care îi trec pragul. La început, ne-am oprit pentru cafea. Era destul de devreme, ne grăbeam, totuși voiam să bem câte o cafea.

Și să rămân preț de cel puțin câteva zeci de minute în locul acesta. Simt să mă încarcă pur și simplu cu energie. Înainte să apară restaurantul Berthelot, opream câteva minute în fața Mausoleului Mărășești, fie și doar pentru a-l privi.

La prima oprire, restaurantul era închis, sau așa părea, prin urmare am mers pe terasă. Mi-a plăcut conceptul, decorul și rândunelele care își făcuseră cuib chiar pe terasă. Desigur, nu puteam da o notă doar acestor aspecte. Ulteior însă am studiat meniul și îmi atrăsese atenția cu preparatele pe care le conținea. Mi-am promis să încerc ceva cu următoarele ocazii.

25507839 1373080009467120 4742388129291411726 n Berthelot Restaurant - experiențe, opinii, recomandare

Borș de cocoș ca la mama acasă

Ocazie care a venit, nu aș ști să vă spun cu exactitate când, probabil la distanță de un an, poate doi. Nici de data aceasta nu am intrat în restaurantul Berthelot. Cu atât mai mult cu cât habar nu aveam de grădina restaurantului. Mi s-a părut în regulă să rămânem la aer, pe aceeași terasă unde băusem de câteva ori cafea.

De data aceasta, împrejurările și contextul au fost mult mai favorabile. Astfel am putut comanda câte o ciorbă și un desert. Ei bine, fără subiectivism, ciorba- alegerea mea a fost borș de cocoș țărănesc- a fost excelentă. Ca la mama acasă, aș spune. Credeți-mă, știu ce vorbesc.

Dar nici alegerea soțulului meu, ciorba de văcuță nu a fost mai prejos. Ambele au fost însoțite de smântână și ardei iute. Eu nu mănânc nici una nici alta, dar soțul meu s-a bucurat de plusul de savoare. Cu alte cuvinte, au mers la casa sufletului, cu mâna pe inimă vă spun.

IMG 20230614 143511 316 Berthelot Restaurant - experiențe, opinii, recomandare

Servire bună, prețuri accesibile

Cum îmi plac deserturile, în mod special papanașii, nu am rezistat tentației. Mi- am comandat o porție, căci vorba aceea, nu faci mereu papanași acasă. Au fost destul de buni, deși, ori de câte ori comand papanași, mă aștept să conțină și brânză. Știu însă că la restaurante nu se fac cu brânză, prin urmare au fost în regulă.

Vă așteptați desigur să vă spun ceva și despre servire și prețuri. Sevire bună, disponibilitatea nu dădea pe afară, dar nici nu lipsea cu desăvârșire. Prețurile accesibile, corecte din punct de vedere al calității mâncării. Sigur, mă refer la perioada de acum vreo 2 ani  sau pe- acolo. 

De curând, 3-4 săptămâni în urmă, am trecut din nou prin zonă. Încă de seara, când am trecut prin fața restaurantului Berthelot de lângă Mausoleul Mărășești am decis să oprim la întoarcere. Și ne- am respectat decizia!

Berthelot

O nouă experiență la Berthelot

Terasa nu era deschisă, poate avea alt orar, nu am inistat asupra detaliilor. Așa s-a întâmplat să intrăm în restaurantul Berthelot și am avut plăcuta surpriză să descoperim grădina. O grădină bine amenajată, plăcută, intimă.

Neținând seama de unii clienți care consideră în regulă să audă toată lumea convorbirile sale telefonice, atmosfera era plăcută. Ne-am ales o masă mai retrasă și am așteptat să primim meniul. Fiind chiar în timpul prânzului, am comandat ciorbă și fel principal. Îmi era dor de borșul de cocoș ca la mama acasă, deci l- am ales din nou când l- am găsit în meniu.

Ei bine, a fost așa cum m-am așteptat: excelent. La fel și ciorba de văcuță, preferata soțului meu. Recunosc, mi-ar fi plăcut să am pâinici/chifle de casă la borșul de cocoș țărănesc. Cred chiar că sunt și mai potrivite. Deși mă săturasem doar cu ciorba, papilele mele gustative au fost atât de tentate, încât le-am cedat.

20230614 134254 Berthelot Restaurant - experiențe, opinii, recomandare

Ce mi-a plăcut, ce nu (prea) mi-a plăcut

Prin urmare, am ales pui și mix de ciuperci cu smâtână și mămăligă. În meniul restaurantului există mâncăruri tradiționale, dar și paste, pește, quessadilla etc. Ce mi-a plăcut la felul ales, a fost gustul aproape fin al sosului și faptul că a fost preparat pe loc.

De fapt, așa se întâmplă la Berthelot: preparate sunt gătite pe loc. De asemenea, carnea și mămăliga au fost gustoase, bine preparate. Trebuie să mai spun că și vasele în care se servesc preparatele tradiționale sunt potrivite și tare frumoase.

Ce nu prea mi-a plăcut: în mixul de ciuperci era un tip care nu mi-a plăcut. Nu mă pricep la tipurile, speciile de ciuperci, deci în afară de champinion, gălbiori și pleutorus nu le recunosc. Acestea erau mai mari, cu o textură moale, care rețineu mai mult ulei. Mi-ar fi plăcut să fie ciuperci champinion și ce alte tipuri or mai fi fost. Cu excepția speciei despre care am spus.

107965044 149219883487689 113005767754005005 n Berthelot Restaurant - experiențe, opinii, recomandare

Opinii proprii

Acum, ce să spun, este opinia proprie. În general eu nu mănânc alimente uleioase. Sau nepătrunse bine. Per total însă, mâncarea a fost gustoasă. Ba, aș fi vrut să iau la pachet, pentru că, bineînțeles, nu am putut mânca tot. Dar, dacă nu mi s-a sugerat, nici eu nu am cerut.

Cum vă imaginați, nu a mai fost loc de desert. Mi-au făcut cu ochiul clătitele Berthelot la cuptor, cu miere și miez de nucă. Dar pur și simplu nu se mai putea. Apoi, de ce să strici ce a fost bun? Mâncare bună, răcoare, verdeață, ne-am simțit bine. Mai ales după ce a plecat domnul ce ținea cu tot dinadinsul să aflăm cât de ”influent” este el. Evident, acesta este alt subiect și ține de reguli de creștere și bun simț.

Eiii, și cum călătorului îi șade bine cu drumul, trebuia să o luăm din loc. Suprinzător, prețurile sunt bune chiar și după atâtea prin câte au trecut cei din domeniul Horeca. În plus, plata se poate face și cu cardul, ceea ce este minunat.

142472541 3392710904170677 8383292682003363796 n Berthelot Restaurant - experiențe, opinii, recomandare

Recomand restaurantul Bethelot 

Concluzia: Restaurantul Berthelot este un loc în care vă puteți opri și mânca bine. Fie că vizitați Mausoleul Mărășești, fie că vă aflați în trecere, faceți un popas la Berthelot- restauratul. Vă asigur că nu veți regreta. Parol d’honeur!– apropo de Berthelot. După aprecierile mele, i-aș da o notă de 8,5.

Sinceră cum mă știți, fac totuși o remarcă, pe principiul ”întotdeauna e loc de mai bine”. Poate staff ul ia în calcul o consiliere a clienților despre preparate. Și ceva mai multă disponibilitate, amabilitate. No offense! Susțin afacerile românești iar opiniile sincere sunt constructive.

Până data viitoare, cu bine și sănătoși să fim!

Cu sinceritate și drag,

MM

Sursa foto: Berthelot, arhiva personală

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

lemonade

codul

restaurante

Rate this post