Salutare, dragi prieteni! Vara gătim mai puțin sau deloc, dar de hrănit tot trebuie să o facem. Căutăm însă soluții mai ușoare și ne ajutăm de alimente care au mult potențial. Atât din punct de vedere al valorii calorice, energetice, etc. al beneficiilor pentru organism și, chiar versatilității.

piure de avocado

Cuprins

Piure de avocado – imaginație & creativitate în bucătărie

M-a amuzat teribil promo-ul în care se face referire la statistica despre avocado. Statistică care spune că avocado este printre preferatul românilor. Dincolo de amuzament, important este că oamenii chiar au înțeles cât de important este avocado pentru organism. Dar despre beneficiile pe care le are avocado am mai vorbit. Astăzi vă voi dezvălui câteva idei interesante de preparate cu piure de avocado.

Iar când spun piure de avocado, nu mă refer la guacamole. Cu siguranță știți și folosiți deja alte rețete, deoarece textura și aroma fac din avocado un ingredient versatil. Și cum limita imaginației este cerul, potențialul piureului de avocado reprezintă unealta perfectă. Desigur, mă refer la instrumentul potrivit în realizăm diverselor feluri de mâncare.

Nici nu vă imaginați câte posibilități de mâncăruri cu piure de avocado putem face! De la feluri de desert, dulce, la cele de mic dejun dulci sau sărate. Cum ar fi să preparăm ca desert, budincă de ciocolată cu avocado? Ei bine, nu este singurul exemplu de preparat inedit, gustos, fin și sănătos.

green smoothie bowl with avocado fresh kiwi green cucumber hands stone background 338799 7923 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

Piure de avocado: sănătos, delicios, inedit

În plus, piureul de avocado este ușor de pregătit, delicios, benefic și la îndemână. Cât despre preț, vă dau un pont (cunoscut, dar neglijat adesea). Fiți cu ochii pe ofertele magazinelor și veți ajunge la concluzia că este și accesibil buzunarelor. Iată așadar câteva argumente, pe lângă puterea nutrițională, care m-au convins să scriu (din nou) despre avocado.

Să trecem deci mai departe și să pătrundem în miezul subiectului. Deși știți multe despre acest fruct minune în ceea ce privește sursa extraordinară de nutrienți, vitamine, grăsimi monosaturate. Ce ar fi de menționat este selectarea și păstrarea fructului de avocado. Trebuie să ținem cont că alegerea și păstrarea lui fac diferența în preparate.

piure de avocado

Alegerea & păstrarea fructului de avocado

Prin urmare, avem în vedere ca atunci când alegem avocado trebuie să fie ușor moale. Însă, în niciun caz nu trebuie să fie foarte moale. De asemenea, nu folosim fructul cu pete închise la culoare. Odată ales, păstrăm avocado la temperatura camerei până se coace. După ce s-a copt, se păstrează în frigider, temperatura acestuia încetinindu-i coacerea

În cazul fructului tăiat, puțină zeamă de lămâie peste pulpă și un vas închis ermetic îl vor păstra foarte bine. O altă metodă de păstrare a fructelor coapte este să le punem într-un vas cu apă. Un borcan sau orice vas din sticlă în care să între avocado, apă și păstrat în frigider.

Bineînțeles, piureul de avocado depinde și de modul de zdrobire, pasare. Cu cât pulpa de avocado este mai bine pasată, cu atât calitatea este mai bună. Putem folosi furculița, dar și blenderul sau robotul pentru o textură mai fină.

ingredients table 23 2148515440 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

Avocado folosit în bucătăria internațională și dincolo de ea

Piureul de avocado este fără ”doar” și ”poate”, un aliment cheie în bucătăria internațională. De la popularul guacamole al bucătăriei mexicane servit cu tortilla, la sushi-ul japonez. Ei îl folosesc pentru a adăuga o textura cremoasă și aroma blândă tradiționalelor rulouri de sushi.

Dar nu doar în bucătăria internațională întâlnim piureul de avocado. Bucătarii din toată lumea folosesc drept inspirație piureul de avocado. Aceștia încorporează piureul de avocado în cele mai inovatoare și creative rețete. Iată câteva exemple în acest sens:

1.Bază pentru înghețata de casă.

Poate vă întrebați ce m-a apucat de povestesc despre așa ceva. Ei bine, dacă vreau (și VREAU) să țin în frâu diabetul, acidul uric, inima cu toate ale ei și mai ales greutatea, musai să mănânc sănătos. Cum este acest desert ”ciudat”? Excelent! Este un desert fără lactate, cu grăsimi monosaturate, cremos și foarte gustos.

pexels photo 10296393 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

2.Încorporat în diverse smoothie pentru aportul de fibre și grăsimi sănătoase.

3.În compoziția pentru clătite sau vafe în prepararea unui mic dejun sănătos și hrănitor.

4.Topping pentru pizza- din aceleași considerente și un preparat unic.

food condiment with spices seasonings 23 2151011168 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

Câteva informații cheie

Altfel spus, textura și aroma fac ca avocado să fie un excelent înlocuitor al grăsimilor, untul și uleiul. Folosindu-l, obținem o reducere semnificativă a cantității de grăsimi saturate și adăugăm un impuls nutrițional. Iar dacă folosim piure de avocado ca înlocuitor de copt, reținem următoarele informații cheie:

  • Când înlocuim untul sau uleiul cu piure de avocado, raportul trebuie să fie unu la unu.
  • Culoarea verde poate modifica culoarea preparatelor de copt.
  • Textura preparatelor va fi mai moale și mai crocantă.
  • Recomandat este să folosim piure de avocado în combinații cu arome puternice. În acest fel vom acoperi gustul blând pe care îl are avocado.

piure de vocado

… și alte recomandări

Ar mai fi câteva recomandări pe care avem neapărat nevoie să le respectăm. Pentru ca preparatele coapte să fie ușoare și pufoase, avocado trebuie pasat până piureul devie neted. Altfel,  chiar și bucățile mici de avocado modifică textura într-una densă și grea a preparatului.

De asemenea, aluatul nu trebuie amestecat foarte mult, acest lucru dezvoltând glutenul din făină. În acest caz, textura va fi mut mai dură. Și nu în ultimul rând, ținem cont de umiditatea pe care o adaugă avocado. Prin urmare, cantitatea celorlalte lichide din compoziție trebuie ajustată. 

Sigur, am și niște rețete în care putem folosi piure de avocado. Prăjitura sau tortul cu piure de avocado, budincă de avocado cu ciocolată sau înghețata cu piure de avocado. Dressing sau sosuri, hummus sau guacamole, dar și creme tartinabile și multe altele.

green tea chocolate lava with ice cream strawberry 74190 7602 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

 Imaginație și creativitate, preparate inedite dulci

Sunt însă la începutul descoperirii- să zic așa. Dar experimentez. Am început timid, am făcut însă progrese cu piureul de avocado. Motiv pentru care nu am reușit să filmez, fotografiez și scriu rețetele cu exactitate. Promit însă că revin curând cu toate acestea în detaliu. Până atunci, vă pot spune că cel mai apreciat preparat a fost budinca de ciocolată cu piure de avocado. 

Adevărul este că e de înțeles pentru iubitorii de ciocolată (ca mine). Mă gândesc totuși și la un alt aspect: combinația dintre pudra de cacao și piure de avocado este grozavă. Aceasta, practic acoperă gustul de avocado, făcându-l insesizabil. Este un desert delicios, ușor de făcut inedit, și o opțiune excelentă pentru cei care aleg să mănânce sănătos.

unnamed 6 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

Dar, nici înghețatei nu-i pot spune ”nu”! Înghețata care se obține din piure de avocado amestecat cu lapte de cocos, îndulcitor și extract de vanilie este pur și simplu de-li-cioa-să. Sunt convinsă că este și unică. Mai ales dacă ne folosim creativitatea și adăugăm detaliul care pune amprenta personală.

Sau sărate

Cât despre preparatele sărate, încercați piure de avocado cu suc de lămâie, usturoi și ierburi aromatice. Rezultatul va fi un sos cremos și delicios pentru salate, de te lingi pe degete. Sau, amestecat cu sos de roșii și condimente, foarte potrivit pentru paste.

Gândiți-vă numai la abundența și varietatea de legume românești! Ardei, roșii, castraveți, dovlecei, vinete etc. Am niște idei de combinații pe care mă gândesc să le testez. Bineînțeles, voi nota și fotografia și vă voi povesti.

unnamed 7 Piure de avocado - imaginație & creativitate în bucătărie

Despre piure de avocado cu zeamă de lămâie(lime), ulei de măsline și pătrunjel proaspăt, cu somon afumat, ce să mai spun!?! Cu sau fără usturoi, combinația poate fi folosită pe pâine cu ou fiert. Un mic dejun în care putem face un wrap cu măsline și somon este deosebit.

Cu siguranță va urma

În orice caz, cred sincer că acesta este doar începutul. Cu siguranță vom mai auzi multe despre utilizarea piureului de avocado în bucătăriile din toată lumea. Deoarece, fiind vorba de ceva bun, sănătos și prietenos cu planeta, imaginația și creativitatea vine doar să închidă cercul. Voi aveți rețete cu piure de avocado? Sunt curioasă să le aflu!

Până data viitoare, fiți deschiși, alegeți inteligent!

Cu bucurie și drag,

MM

Sursa: medium

Sursa foto: freepick.com

Mulțumesc pentru vizită! 
Dacă informațiile despre articolul ți-au plăcut, vin din nou pe acest blog și oferă-i editorului său o    cafea    
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
5/5 - (1 vote)