Salutare, dragii mei! Paștele este atât de aproape! După curățenia generală, alegerea și pregătirea cadourilor ne concentrăm pe meniu și decor. Le-am cam bifat pe toate și, am povestit chiar și aici, locul meu de suflet. În aceeași notă (sau note) am gândit și acest articol. Primo: o rețetă nouă de cozonac și secundo, pe principiul ”am experimentat, povestesc”. Deoarece simt că sunteți nerăbdători să trecem concret la subiect, mă conformez.
Cuprins
Rețetă nouă de cozonac
Cu atât mai mult cu cât cozonacul este vedeta deserturilor de Paști. Să povestesc totuși puțin despre cum am ajuns la această rețetă nouă de cozonac. Nu știu dacă zodia este di-vină sau educația, un lucru e cert: nu-mi place să las lucrurile pe ultima sută de metri.
Așa se face că îmi cumpăr din timp ingrediente, produse alimentare, tot ce am nevoie. Găsisem un tip de făină pe care îl căutam de ceva vreme și bineînțeles, trebuia să o testez. Dar, știți cum spun eu: nimic nu e întâmplător.
Lucrurile se leagă într-un anume fel, de multe ori fără să facem ceva în sensul acesta. Să fac cozonac cu o săptămână înainte de Paști, nu prea aveam motive. S-au ivit însă și acestea, motivele, tot așa, ca și când totul era bine planificat. Plănuisem să ajung la mama, însă nu știam exact când și cum să procedez. Iată însă că lucrurile s-au aranjat într-un mod atât de natural, firesc.
Prin urmare aveam și motivul de a face cozonaci din făina ce trebuia testată. Ei, și dacă tot aveam motiv, făină nouă aveam, se cuvenea să încerc și o rețetă nouă. De altfel îmi stătea gândul la această rețetă de când am văzut-o pe una dintre platformele de socializare. Tik Tok Roxana Blenche.
Rețetă nouă cu tușă personalizată
A fost ceva de genul: văzut, plăcut, încercat. Cu alte cuvinte m-am apucat de o rețetă nouă de cozonac. Cozonac care știam că va fi exact pe gustul mamei. Mă refer la ingrediente, de fapt, cu mai multă precizie, la cantități. Mai puțin dulce, mai pufos, afânat, aromat și nu cu prea multă umplutură.
Cum stă bine oricărui bucătar, am personalizat puțin rețeta nouă. C- așa e în tenis. Pardon! în bucătărie. :) Dar, să trecem la ingredientele folosite în această rețetă nouă de cozonaci.
Pentru aluat
- 1.100 kg făină albă pentru cozonaci – așa e pachetul de făină Raftul Bunicii,
- 12 galbenușuri,
- 150 g zahăr,
- 700 ml lapte,
- 50 ml ulei,
- 80 g unt,
- 1 plic și jumătate drojdie uscată Dr. Oetcker,
- 1 plic praf de copt,
- vanilie,
- coajă de portocală rasă/cubulețe coajă de portocală,
- 2 linguri stafide,
- 2 lingurițe rase de sare (eu a folosit sare măruntă)
Pentru umplutură
- 250 g nucă dată prin mașină,
- 100 g rahat,
- 100 g zahăr,
- 5 albușuri (de la cele 12 ouă),
- 30 g stafide,
- 5 linguri cacao,
- puțin rom
Pentru ”fața” cozonacilor:
- 1 ou, puțin,
- 1 lingură lapte,
- miez de nucă întreg, mac- opțional.
Prepararea cozonacilor după rețetă nouă
În principiu respectăm pașii (sau trucurile, secretele) care contribuie la reușita cozonacilor. Mă refer la temperatura la care se păstrează ingredientele, la cernerea făinii. Am renunțat să mai cern făina de 3 ori pentru aerare. Cum de ce? deoarece mă ajută drăgălașul meu robot. Pun pur și simplu făina în bol, adaug zahărul și dau drumul robotului. În 2 minute, prietenul face ce făceam eu în mult mai mult timp. Și cu bătaie de cap.
Revenind la a noastră rețetă nouă de cozonac. Într-un bol mic punem 1 plic și jumătate de drojdie uscată, o lingură de zahăr și puțin lapte. Amestecăm bine și lăsăm deoparte pentru activarea drojdiei. Cum bănuiți (corect) separăm cele 12 ouă. Și acum, atenție, urmează secretul acestei rețete.
Secretul acestei rețete de cozonac
Peste gălbenușuri punem un praf de sare și, aici e trick ul, un plic de praf de copt. Amestecăm bine și lăsăm 5 minute. Radem coaja de la 2 portocale peste laptele călduț și amestecăm bine și aici. Cum am spus mai devreme, făina împreună cu zahărul le-am pus în bolul robotului. Am dat drumul la turație minimă și l-am lăsat pentru puțin timp să aereze făina.
Acum este timpul să turnăm drojdia peste făină, gălbenușurile cu praful de copt și sarea. Dăm drumul robotului și îl lăsăm să-și îndeplinească misiunea, frământatul. În acest timp, cât el lucrează, adăugăm laptele (cu portocala rasă și vanilie). Nu tot odată, ci câte puțin, din când în când.
Dacă simțim aluatul moale, adăugăm 50 g făină. E important cum simțim aluatul, deoarece acum putem regla cu ajutorul făinii sau a laptelui. Urmează untul (topit), turnat peste aluat, în timp ce robotul muncește. Are nevoie de aproximativ 12 minute pentru ca aluatul să fie bun de lucru.
Alte trucuri de respectat în prepararea cozonacilor
Iar când spun ”lucru”, mă refer la următoarea etapă. Etapa în care batem aluatul. O altă regulă nescrisă a frământării aluatului de cozonac. Pe care o respectăm și în această rețetă nouă de cozonac. :) Pentru această acțiune transferăm aluatul pe planșeta de lucru. Acolo unde îl așteaptă 50 ml de ulei și 20 de bătăi.
Aluatul este elastic, frumos, numai bun de luat la bătaie. :-) Și nu-l lăsăm să aștepte, începem să-l trântim pe planșetă. Cum nu mi-am folosit energia la frământat, am făcut față cu brio celor 20 de izbituri. Ce spun eu, a fost floare la ureche. Mai mare dragul.
Nici nu vreau să mă gândesc la perioadele în care mă luptam cu frământatul. Cu o cantitate de aluat format din 3 kg de făină plus ingredientele aferente. Ei bine, acum, Boier Bibescu! Uneori îmi vine să mă apuc de cozonac numai de dragul ăsta. Al ușurinței cu care se face această rețetă nouă.
Rețetă nouă de cozonac
Buuun. Am terminat cu frământatul, cu bătutul, e vremea să-l punem la odihnit. Adică, să-l așezăm într-un bol uns cu ulei pe care îl acoperim. Lăsăm la crescut timp de 2 ore. Timp suficient să trecem la pasul următor, prepararea umpluturii. Care nu are nimic spectaculos, complicat sau mai știu eu ce deosebiri. Cel puțin eu, procedez la fel ca la rețeta care m-a consacrat. ( :-P )
Pe scurt, batem 5 albușuri foarte bine, spumă tare. Punem nuca măcinată amestecată cu zahărul, cacao și stafidele înmuiate în rom (nu esență) peste albuș. Amestecăm cu ajutorul unei spatule de sus în jos. Obținem o cremă nu prea lichidă, dar nici prea vârtoasă, atât cât să se întindă bine și să nu curgă.
Aluatul crescut (spectaculos!) îl răsturnăm pe planșeta unsă cu ulei. Nu vă speriați, nu-l mai luăm la bătaie. Adevărul e că acum, la felul în care arată, nu ne-ar mai lăsa inima. Îl împărțim în 4 părți egale și ne apucăm de lucrat fiecare bucată. Să fiu corectă până la capăt, eu am scos încă o parte mai mică. Spuneți-mi voi: puteam să nu fac un cozonăcel pentru Buburuză?
Aproape de final
Întindem fiecare bucată sub forma unui pătrat, ungem și întindem bine crema. Putem adăuga, așa cum am făcut eu de data aceasta, bucăți mici de rahat. Altă dată pun bucăți de ciocolată sau cremă de alune și migdale. Sunt multe variante. Lăsați-vă imaginația să-și demonstreze potențialul. Cu siguranță putem scrie încă o rețetă nouă, și-încă una, și…etc.
Rulăm și prindem bine marginile astfel încât să nu curgă crema și lăsăm deoparte. Adică sigilăm cât se poate de bine. Procedăm în același fel cu celelalte bucăți de aluat, apoi împletim 2 câte 2. Așezăm cozonacii în tăvile unse și tapetate cu hârtie.
Mai am un mic pont, chiar dacă e o rețetă nouă. Înainte să așezăm cozonacul în tavă ungem hârtia de copt cu puțin unt. Care este scopul? cozonacul se va păstra moale și aromat. Pregătim soluția pentru uns din ou, zahăr și lapte. Ungem cozonacii pe deasupra, ornăm cu miez de nucă întreg. Putem folosi de asemenea mac.
O rețetă nouă de nota 10!
Lăsăm din nou la crescut. Atenție! lăsați-l să crească bine, aproximativ o oră, pentru a nu crăpa. Se dă la cuptorul preîncălzit și se coace la 160°C. Cozonacii mei făcuți după această rețetă nouă au ieșit grozavi. Afânați, pufoși, aspectuoși…minunași! Divini! De pus în vitrină.
Cât despre gust, ce să mai spun!? „Curcubeu pe cerul gurii”, ”atinge casa sufletului” și alte asemenea expresii caracteristic gustului fantastic. Bineînțeles, ținând cont de ”de gustibus… not est disputandum”. Bineînțeles, vorbesc în cunoștință de cauză, deoarece i-am gustat. Desigur, cei 2 cozonaci au ajuns la mama, care tare s-a bucurat! Iar eu sunt recunoscătoare că am reușit să ajung. Să-i fac o mică bucurie.
Hei, dragii mei am ajuns la final. Despre alte preparate din meniul de Paști vă mai povestesc eu altă dată. Pot spune doar că printre preparatele tradiționale strecor și ceva mai nou, mai nonconformist. Și încă un mic amănunt: adaptez, improvizez și personalizez rețetele. Trebuie să țin cont de dieta potrivită diabetului și altor probleme de sănătate. Cu alte cuvinte mă mobilizez pentru cozonaci, pască, drob, sarmale, ouă și alte nebunii.
Până data viitoare, spor la pregătiri! Paști binecuvântat!
Cu drag, din drag,
Mirela
Sursa foto: arhiva personală + edit. canva
Cozonacul asta arata intr-un mare fel si daca e dupa reteta Roxanei Blenche sunt sigura ca e si delicios. Sa aveti sarbatori binecuvantate.
Am facut o reteta de cozonac fara framantare, cu mult rahat, si initial parea un esec, dar i-am dat o sansa si l-am copt. A fost cel mai bun cozonac si musafirii s-au batut pe el.