În vară, am primit împreună cu noua ediție a cărții Mihaelei şi un cadou supriză: Orizontul scris de Patrick Modiano, scriitor premiat cu Premiul Nobel pentru literatură în 2014.

Orizontul de Patrick Modiano -scriitor premiat Nobel

IMG 20201118 102311 Orizontul de Patrick Modiano -scriitor premiat Nobel

Patrick Modiano este un scriitor cu o activitate impresionantă, debutând în anul 1968, obţinând foarte multe premii pentru literatură. Cel mai notabil şi renumit, fără îndoială şi cel mai valoros este premiul Nobel pentru literatură obţinut în 2014 pentru întreaga sa activitate.

Primul roman citit din opera scriitorului 

Mea culpa, dar nu am citit nimic până la Orizont din opera premiatului scriitor Patrick Modiano. Prin urmare e de înțeles curiozitatea de a -l descoperi. Cu toată nerăbdarea mea de a citi o carte scrisă de scriitorul cu asemenea “greutate”, nu știu cum s-a întâmplat, dar ori de cât ori o deschideam, nu reușeam să trec de jumătate de pagină.

După câteva încercări eșuate am lăsat-o deoparte pentru momente mai liniștite. Am lăsat cumva pentru “când îi va veni vremea”. Şi vremea (i-)a venit în timpul vacanței. Culmea, atunci am citit-o în câteva zile şi asta numai pentru că nu mi-am dedicat timp doar lecturii.

Orizontul

Orizontul a fost publicat în 2010 – L’Horizon © Éditions Gallimard iar în România, la Editura Humanitas Fiction în 2015.

Fără pretenţia de a fi o recenzie, voi scrie câteva opinii, cuvinte, despre acest roman. Scrierea nu este sofisticată, dar interesantă şi solicită atenţie maximă. Este genul care nu-ţi dă voie să te “rătăceşti” niciun moment cu gândurile în altă parte. Trebuie să fii “acolo”, să urmăreşti firul scrierii de la un capăt la altul.

IMG 20201118 102432 Orizontul de Patrick Modiano -scriitor premiat Nobel

Orizontul de Patrick Modiano -scriitor premiat Nobel

Bosmans- personajul principal- este un scriitor care, ajuns la vârsta când se trage linie şi se fac socotelile, hotărăşte să limpezească perioada din viaţa sa, pe care o consideră “materia întunecată” a tinereţii.

În paginile carnețelului de care nu se desparte niciodată, în nesfârșitele sale plimbări prin cartierele noi şi vechi ale Parisului, Jean Bosmans  reînvie întâmplări, oameni, locuri, amintiri, trăiri, cioburi, vise, într-un mestec halucinant.

IMG 20201118 102033 Orizontul de Patrick Modiano -scriitor premiat Nobel

Povestea

În centrul acestui amalgam stă povestea de dragoste de la începutul anului 1960 dintre Bosmans şi Margaret Le Cox. Amândoi încearcă să scape de sentimentul permanent de vinovăție  şi de fantomele dureroase ale trecutului, dar şi prezentului.

Un bărbat obsedat de Margaret, o hărțuieşte urmărind-o peste tot iar părinții lui Bosmans îl caută numai pentru a-i cere bani şi pentru a-l batjocori.

Împreună, cei doi încearcă să scape de aceste umbre, mai mult ca niște gemeni decât ca iubiți, oferindu-şi unul celuilalt, refugiul tandreții.

Scotocind în “materia întunecată”

Scriitorul începe să scotocească în “materia întunecată” a trecutului, în urmă cu patruzeci de ani. Era debutant, locuia în Paris când o întâlnește întâmplător pe tânăra Margaret. Se văd o vreme, se iubesc, dar brusc, Margaret dispare, întorcându-se la enigmaticele ei origini berlineze.

Bosmans se vede nevoit astfel să pornească pe urmele a ceea ce ar fi putut să fie povestea lor. Nu va căuta însă la nesfârșit trecutul, spre finalul romanului se simte aerul proaspăt care pătrunde pe ferestrele pe care autorul le deschide.

Un roman al căutării timpului pierdut, dar fără nostalgie

Orizontul este un roman al “căutării timpului pierdut”, dar căruia îi lipsește nostalgia, fiind mai degrabă o căutare filozofică, metafizică.

Vi s-a întâmplat să mergeți prin locuri foarte cunoscute, peste ani şi să trăiți  senzația că aţi putea da peste oamenii pe care i-aţi cunoscut? Mai mult, aceştia să arate neschimbați, exact ca în momentul în care îi văzuserăţi prima oară!?!

Iată ce spune însuşi autorul  romanului Orizontul:

“Bat Parisul în lung şi-n lat de jumătate de secol, astfel că fiecare cartier îmi evocă anumite lucruri, anumite întâlniri, dese rămase fără viitor. În memoria mea totul se amestecă: locurile şi persoanele, amintirile intime, lecturile. Nu prefer anumite zone, ci pur şi simplu uneori am ciudata senzaţie că aş putea să dau peste nişte oameni pe care i-am văzut cu decenii în urmă, împietriţi şi rămaşi la vârsta şi înfăţişarea de atunci, aşa cum se suprapun spaţiile -timpuri în unele romane SF.” -Ptrick Modiano.

Vă las însă pe voi să descoperiţi gustul lecturii romanului Orizontul scris de Patrick Modiano. Aţi citit ceva din opera scriitorului? Vă aştept opiniile!

Până data viitoare, vă urez spor la citit!

UniquebyMM