E vară (în sfârșit!), e cald (canicular uneori!) și e vremea vacanțelor! Apropo, dacă am ajuns aici, cui nu-i plac vacanțele? Pentru ce le iubim, pentru ce le așteptăm și de ce suspinăm după fiecare dintre vacanțele trecute? Pfff, multe ar fi motivele. Și evident, multe sunt și răspunsurile, în funcție de personalitatea, opțiunile, sau exigențele fiecăruia. Și de ospitalitatea și importanța acesteia. Recunoaștem cu toții (cred) că un subiect important este cel despre industria ospitalității și vacanțele noastre în relaxarea din pandemie.

Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

Industria ospitalității

Vacanțele din perioada pandemiei, vor rămâne cu siguranță în memoria noastră mult mai puternic impregnate. Ne vom aminti despre tristețea cu care am redescoperit locurile pe care le știam pline de viață și de voioșie, de prietenii și micile lor afaceri care au fost afectați. Depre schimbările de normalitate în care trăiam până să intrăm în perioada ciudată.

De liniștea pe care am descoperit-o în locurile pline de lumină, muzică și culoare, altădată. De imaginea și magazinele închise, terase fără niciun client de parcă au fost părăsite (sau evacuate?!?) în grabă. Nu am trăit experiența vreunui război. Am doar imaginea unor scene din povestirile bunicilor, din cărțile citite sau filmele vizionate. Dar la prima vedere a unor locuri pe care le știam, am avut sentimentul pe care l-am asemuit acelui gen de situații.

IMG 20210620 113846 Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

 

Industria ospitalității și ponderea în PIB-ul țărilor

Știu câteva țări renumite pentru ospitalitatea lor și de asemenea, pentru ponderea industriei ospitalității în PIB-ul lor. Un exemplu ar fi Spania cu un procent de 4,7% din PIB. E simplu de înțeles acest lucru. Cu toții cheltuim bani în vacanțe, unii dintre noi fac economii (poate) tot anul pentru a avea o vacanță așa cum merităm. Ne dorim o vacanță în care timpul petrecut să fie de calitate, să simțim din plin relaxarea, să ne încărcăm bateriile și, de ce nu, să ne răsfățăm.

Iar pentru ca totul să se reflecte pozitiv asupra noastră, cheltuim mai mult decât în restul timpului. Bani care se duc, în mod firesc, în Produsul Intern Brut al țării în care alegem să petrecem vacanța.

IMG 20210707 161052 Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

Dar subiectul de astăzi nu îl reprezintă vacanțele în mod special. Mai degrabă aș spune că este vorba despre industria ospitalității și importanța acesteia și despre vacanțe. Sau și mai concret, opinii despre rolul ospitalității în timpul pandemiei (relaxării).

Ne place să sărbătorim

Noi românii, alături de spaniolii, italienii sau grecii suntem recunoscuți ca popoare ospitalitate, dar și cărora le place să sărbătorească. Adorăm să împărtășim cu prietenii, familia, colegii, toate bucuriile. Ne place să negociem sau să facem anunțuri importante, să aniversăm sau pur și simplu să depănăm amintiri în jurul unei mese dintr-un restaurant, dintr-o terasă, bar sau cafenea. Iar asta se datorează faptului că oamenii se simt mult mai relaxați și lucrurile au parcă altă greutate, în jurul unei mese aflate într-una din astfel de locații.

IMG 20210707 155526 Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

Cum spuneam însă, pandemia a venit ca o furtună care, parcă a spulberat totul în calea ei. Nu am agreat, cu atât mai mult nu am acceptat expresia ”nimic nu va mai fi ca înainte”. M-am încăpățînat să cred că ne vom întoarce la normalitatea pe care am trăit-o fiecare dintre noi. Se pare însă că pierd teren din ce în ce mai mult în favoarea acestei ”noi normalități”.

Pandemia a făcut ca întâlnirile cu cei dragi, cu prieteni de peste tot, cu amici sau colegi să fie reduse la extrem sau chiar imposibil de realizat. Iar din acest unct de vedere, industria ospitalității a avut de suferit cel mai tare.

Întrebări firești

Întrebările pe care mi le pun și vi le adresez și vouă, mi se par absolut firești. Vă sărbătoriți ziua de naștere? Unde mâncați când vă aflați în ”deplasare”, atunci când vizitați alte locuri? Unde v-ați dori să mâncați un prânz sau o cină într-una din zilele din weekend? Dar veștile bune, importante, în ce loc ați vrea să vă întâlniți familia și prietenii pentru a le da?

În toate aceste cazuri, sunt sigură că într-un procent foarte mare (pestee 90%) răspunsul este: industria ospitalității. Mărturisesc cât se poate de sincer: îmi place să organizez acasă diverse întâlniri, dar simt că este altfel la o terasă, un restaurant sau cafenea. De multe ori simt nevoia să beau o cafea, să savurez o limonadă, un pahar de vin, în acea atmosferă.

Merg de multe ori în locurile preferate doar pentru atât: o cafea, o limonadă, o înghețată, în compania cuiva drag. Și mă întorc alt om! De parcă aș fi făcut cine știe ce lucru nemaipomenit! Nici nu mai vorbesc despre destinațiile de vacanță! Cui nu-i place să savureze o cafea (sau orice îi face plăcere) la o cafenea sau o terasă cu valurile la picioare, mângăiat de briză și alintat de șoaptele valurilor? Nu-mi răspundeți, știu deja!

IMG 20210707 155653 Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

Marea relaxare și realitatea din teren

Sincer, nu știu care este secretul! Poate este ceva genetic ca popor (popoare). Sau poate este ceva mai mult de-atât și spun asta cu gândul la o explicație științifică, pe care ar putea s-o dea psihologii.

Nu-i vorbă, a venit marea relaxare (cam) peste tot, dar cum spuneam și la început, multora le-a schimbat efectiv viața. O parte dintre ei și-au pierdut afacerea, au fost nevoiți să închidă tocmai din acest motiv. Lipsa noastră, a oamenilor care petreceau timp, sărbătoreau, se întâlneau sau, încheiau afaceri la mesele din restaurante, terase, cafenele.

Cine știe ce drame se ascund în spatele fiecărei uși ferecată, în spatele fiecare anunț de închiriere sau vânzare. Iar dacă întâmplarea face să fi cunoscut oamenii respectivi, să fi interacționat sau chiar să fi legat o prietenie cu ei este și mai trist.

182996662 1959690794171471 2559187824995642761 n Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

Avem nevoie de industria ospitalității

Industria ospitalității este și va fi întotdeauna prezentă! Ospitalitatea în sine nu poate dispărea așa cum au dispărut peste noapte zeci, sute, mii (la nivel macro) de mici afaceri. Acesta este unul dintre aspectele pentru care nu-mi doresc să accept, să fiu nevoită să accept, acel ”nu va mai fi niciodată la fel”. Este imperios necesar să îndreptăm lucrurile, să ne reluăm obiceiurile. Să încurajăm sectorul ospitalității. Desigur, cu respectarea și efectuarea cu strictețe a măsurilor de igienă.

Avem nevoie de momente bune, de bucuria împărtășirii bucuriilor cu prietenii și familia. Avem nevoie de vacanțe care să ne facă fericiți! Avem nevoie de aniversările sărbătorite așa cum ne place. Toate acestea vor acționa extraordinar și își vor prelungi beneficiile asupra calității muncii noastre. Pe deasupra, find vară, soare, căldură, vacanță și așa mai departe, spiritul acela de a fi bine, de a fi tu, dar altfel, de libertate, este amplificat.

IMG 20210707 155836 Industria ospitalității și vacanțele verii 2021

În final

Dar bineînțeles, noi știm toate acestea! Cei care nu știu, (nu vor să știe) sunt alții, cei care pot lua și decizii. Ce vreau să spun este că nu fac o pledoarie pentru cineva anume. Nici măcar nu fac trimitere la un anumit popor sau țară, căci situația, ca și pandemia, se pare că e cam peste tot la fel. Eu expun doar opinii desprinse în urma celor văzute și trăite personal. Altfel spus, concluzii simple și oneste despre o situație de fapt, prin care trecem cu toții.

Pentru mine, vacanța este despre starea de bine și despre ceea ce nu pot face în mod obișnuit, în restul timpului. Despre locuri în care au efecte benefice, despre oameni și despre poveștile lor. Dar depre acestea, vă dau întâlnire (virtual) într-un viitor apropiat, cu un alt articol.

 

Până data viitoare, bucurați-vă din plin de ospitalitatea locurilor preferate!

Vacanță extraordinară!

 

Cu drag, UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită!

Vă aștept cu articole interesante și despre:  sănătate, fashion, călătorii, carte & cultură, experiențe etc.

S-ar putea să vă intereseze și: Elixirul Vinésime sau tinerețe fără bătrânețe

Auping, expertul tău în somn

Fior – Vinovat sau nevinovat? Allie Reynolds

Sursa foto: arhiva personală

Rate this post