Salutare, dragilor! Anul acesta mi-am propus să vă țin la curent cu opiniile și recomandările de carte într-un ritm mult mai susținut. În acest context, vă voi prezenta (cel puțin) o carte pe săptămână. ”Și vine vremea îndurării” este titlul cărții pe care am citit-o de curând, apărută la Editura Rao.

Și vine vremea îndurării- John Grisham

vremea - carte Și vine vremea îndurării

Sinceră să fiu, odată cu situația din ultimele zile creată fix în coasta noastră (exprimare neacademică cu privre la graniță), asociez titlul cărții situației.

Și vine vremea îndurării” scrisă de John Grisham este de fapt despre cu totul altceva. Cartea este un thriller juridic care captivează pe oricine. Pe mine m-a prins de la primele pagini. Motiv pentru care m-am apucat de scris câteva cuvinte despre această carte.  

Despre autor

Încep cu autorul. John Grishman este scriitorul care are în palmaresul său 34 de romane, o lucrare nonfiction și șapte romane pentru tineri. El este declarat de către Publishers Weekly ”romancierul anilor ’90 cu cele mai remarcabile vânzări”.

Spre exemplu, Dosarul Pelican (1992) a fost vândut doar în SUA în aproximativ 11 milioane de exemplare.

IMG 20220227 095924 Și vine vremea îndurării- John Grisham

De asemenea, cărțile lui au fost traduse în 40 de limbi, iar 9 dintre ele au fost ecranizate. John Grishman a spus într-un interviu că are nevoie de șase luni pentru a scrie o carte. Iar scriitorul său preferat este John le Carré.

Și vine vremea îndurării este considerat cel mai dramatic roman din cariera istorică a scriitorului John Grishman. Ca și în thrillerul ”Și vreme e ca să ucizi”, autorul introduce personajul avocatului abil, Jake Brigance.

Jake Brigance

Jack Brigance este pus de această dată în fața situației de a nu putea refuza cazul. El va reprezenta avocatul apărării și îl va apăra pe puștiul de 16 ani- Drew- care l-a ucis pe adjunctul de șerif Stuart Kofer.

vremea

Drew, sora sa, Kiera și mama lor Josie locuiau în casa adjunctului de șerif. Josie avea o relație cu Stuart, unul dintre cei șaptespezece adjuncți de șerif. Acesta era un bețiv notoriu violent, care îi băte și abuza de multe ori pe copii și pe Josie. 

Acțiunea

În noaptea fatidică, Stu reușise să ajungă acasă într-o stare avansată de beție. De fapt, stare vecină comei alcoolice, dacă ne gândim la gradul de alcoolemie măsurat ulterior. Cu chef de scandal, Stu o ia la bătaie pe Josie până o lasă inconștientă. Împletindu-se, urcă la etaj la copii, având aceleași intenții.

Drew, 16 ani și Kiera 14 ani, se închiseseră amândoi în camera lui Drew. Improvizaseră o încuietoare cu ajutorul unui drug vechi pus în ușă în spatele căreia tremurau îmbrățișați.

IMG 20220227 095836 Și vine vremea îndurării- John Grisham

Crima

Baricadați astfel, copiii reușesc să reziste iar când zgomotele s- au stins au ieșit să-și caute mama. Găsind- o nemișcată, băiatul intră în dormitorul lui Stu care horcăia în pat, îmbrăcat și încălțat. 

Atunci, puștiului îi trece prin minte să pună capăt tuturor ororilor și suferințelor la care fuseseră supuși. Mama sa era moartă iar Stu va plăti pentru tot ce le făcuse, atât mamei cât și lor. Drew ia pistolul din sertarul în care știa că Stu își ține armele și îl împușcă în cap.

Singuri pe lume

Aceasta este fapta, dar autorul strecoară și informații despre situația familiei formate din mamă și cei doi copii. Drew, Kiera și Josie erau fără adăpost, fără rude sau prieteni și cu un trecut zbuciumat.

La cei 16 ani ai săi, Drew arăta mult mai mic decât vârsta sa. Nu era doar mai mic ca înălțime și dezvoltare fizică, dar și psihicul său era mult sub vârsta unui tânăr de 16 ani. 

IMG 20220227 094233 Și vine vremea îndurării- John Grisham

Vremea apărării

Avocatul Jake Brigance intră în scenă la început doar pentru o perioadă scurtă, de o lună de zile. Cu toate acestea, abilitățile și prestigiul său de avocat drept și integru îl obligă să-și apere clientul.

Tratează cazul cu maximă seriozitate și moralitate. Vrea să-i ofere o apărare corectă lui Drew și să se facă dreptate. Cu atât mai mult din momentul în care îi cunoaște pe cei 3 membri ai familiei.

Jack se va folosi toate tertipurile știute și neștiute în sala de judecată.  Vom asista la răsturnări de situații, vom afla despre intrigi specifice comunităților mici. Descoperim de asemenea frontul comun pe care îl fac membrii comunității în jurul familiei ajutorului de șerif.

vremea

Vremea îndurării

O crimă de acest gen, pe lângă faptul că era rar întalnită, era și condamnată extrem de dur. Pedeapsa capitală era comndamnarea primită de cineva care comitea o astfel de crimă.

Apoi, era vorba despre uciderea unui polițist. Chiar dacă era vorba despre un polițist care avea o latură întunecată. Stu își făcea bine meseria și era printre cei mai apreciați de șeriful Ozzie. 

Se va ajunge la o condamnare cu moartea sau nu? Care sunt întorsăturile cazului și cum va reuși Jake să facă față situației în care a fost băgat? Ce se va întâmpla cu Josie și Kiera? Despre toate acestea veți afla citind ”Și vine vremea îndurării” de John Grishman.

IMG 20220227 162541 Și vine vremea îndurării- John Grisham

Și vine vremea îndurării – recomandare 

Cartea se găsește la Editura Rao și v-o recomand cu sinceritate. O carte care mi-a plăcut mult și care captivează instant. O poveste plină de suspans, cu detalii care dau fiori. Cartea îmbină absolut peefect conflictul, momentele de tensiune, răspurnările de situații și strategiile teatrale din sala de judecată.

Dacă ați citit ceva de Jonh Grishman, veți recunoaște imediat stilul și veți confirma reputația sa de povestitor preferat al Americii. 

Până data viitoare, citiți, citiți și iar citiți! 

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

Dragobetele sărută fetele

7 secrete în alegerea peștelui proaspăt

101 trandafiri sau cadou cu livrare elegantă

5/5 - (2 votes)