Dacă vă gândeați că voi trece cu vederea sărbătoarea noastră de iubire Dragobetele, v-ați înșelat. Dar nu mă simt (prea) vinovată, deoarece v-am avertizat că voi profita de fiecare ocazie. Nu doar pe principiul două mâncări (pardon, petreceri) nu strică mă bazez, dar și pe cât mai multe momente frumoase.
Cuprins
Dragobetele sărută fetele
Știu, am văzut multe comentarii de genul ”nu avem nevoie de o zi anume pentru a sărbători iubirea”. Cum probabil că sunt multe alte sărbători peste care am putea trece aplicând aceeași logică.
Desigur nu sunt în măsură să judec pe nimeni și nici nu voi face asta vreodată. Dar parcă prea multă lume fuge efectiv de lucrurile acestea.
Dragilor, nu avem nevoie neapărat de o sărbătoare pentru că putem face din fiecare zi o sărbătoare. Adevărat și perfect de acord! Doar că nu e nimic greșit să dai o notă aparte zilelor acestea dedicate iubirii. De ce nu?
Sărbătoare de Dragobete- de ce nu?
Și apoi, legenda legată de Dragobete este atât de frumoasă, încât nu știu zău de ce să nu ne amintim de ea în fiecare an. O știți? De ce să nu o facem importantă în viața noastră? Folosindu-ne de diverse idei o pot face de neuitat.
În regulă, ne spunem în fiecare zi ”te iubesc”, poate ne și răsfățăm cu câte ceva bun, o ciocolată, o bomboană etc. Vorba aia ”o atenție, o măslină, o ceva”. Dar dacă mai uităm sau dacă dimpotrivă devin niște clișee?
Pozitivitate = sănătate
Oare nu ar fi mai bine să ieșim din tipare, să facem ceva ce nu facem zilnic? Bineînțeles, în sensul de a petrece în alt mod ziua. De ce să nu facem aceste zile cu adevărat- măcar un pic- mai altfel, mai … speciale?
Orice vibe pozitiv, orice stare bună, atrage binele, face bine sufletului. Aș mai aminti pentru a mia oară despre efectele benefice ale bucuriei, ale voioșiei, dar totuși e prea mult. Așadar, pe 24 februarie sărbătorim Dragobetele.
Legenda lui Dragobete
Legenda spune că Dragobete era fiul babei Dochia, care era de o frumusețe rară. Fata ar fi adormit într-o poieniță, în timp ce Duhul Muntelui s-a transformat în ceață lăsând-o însărcinată. Așa s- ar fi născut Dragobete, fiul Babei Dochia. Legenda spune că la nașterea lui, a avut 4 ursitoare: Primăvara, Vara, Toamna și Iarna.
Primăvara i-a dat în dar iubirea, prospețimea florilor și tinerețea fără bătrânețe iar Vara i-a dăruit dulceața fructelor și căldura dragostei. La rândul ei, Toamna i-a dat un fluier cu care să înveselească oamenii. Ultima ursitoare Iarna i-a dăruit veșminte albe cu sclipiri de diamante.
Dragobete a fost ajutat pare-se de toate darurile primite astfel încât a fost îndrăgit de toată lumea. Mai mult, Dragobete a profitat de darurile cu care fusese înzestrat pentru a seduce tinerele pe care le întâlnea. Din acest motiv el a devenit simbolul dragostei.
Legenda mai spune că în vremea tinereții sale, Dragobete a întâlnit un înțelept. Acesta l-a învățat tainele plantelor și ale animalelor de pe munte. Se mai spune că în noaptea de 23 spre 24 februarie, frumosul Dragobete apare în visele băieților învățându -i tainele iubirii.
Dragobete a murit după sute de ani în care i-ar fi învățat pe oameni să iubească. El a fost transformat într-o plantă care apare primăvara devreme numită ”Năvalnic”.
Se pare că oamenii știau încă din vremurile acelea de legendă, că veselia îi ferește de rele și de boli. Astfel, ei știau că toți cei care dansau și petreceau la horele din sat de Dragobete erau sănătoși.
Începutul primăverii
În credința populară se crede că Dragobetele reprezintă începutul primăverii și împerecherea păsărilor. Atât păsările cât și tinerii care ar trebui să se întâlnească și îndrăgostească, vor avea parte de iubire și vor avea pereche. Cei care nu reușesc, vor rămâne fără pereche tot anul.
Tot în credința populară se spune că odată cu Dragobetele oamenii primesc binecuvântarea Zeului Iubirii și le aduce belșug în gospodării. Ziua de Dragobete era sărbătorită de tineri începând pe câmpii la culesul florilor.
Dragobetele sărută fetele
După cules, la miezul zilei se pornea jocul numit ”zburătorit”. Jocul consta în fuga fetelor în sat iar băieții încercau să le prindă și să le fure un sărut. De aici și expresia ”Dragobetele sărută fetele”. În urma acestui joc se puneau bazele logodnelor.
În ceea ce ne privește, dacă de Valentine’s Day ne-am făcut mici cadouri și am petrecut acasă, Dragobetele aș vrea să-l petrecem în oraș. Primăvara pare mai aproape, prin urmare mi-ar plăcea să ne plimbăm prin parc. Să ne bucurăm de primele flori, de păsări etc. de natura trezită la viață.
Idei de a petrece Dragobetele
Eu m-am gândit chiar să îmi surprind jumătatea cu o întâlnire. Pot aranja astfel de lucruri, credeți-mă pe cuvânt. Spre exemplu aș putea alege un loc cu muzică bună live. Știu că îi place tare mult genul acesta de locuri și evenimente.
Dacă de ziua îndrăgostiților ne-am răsfățat cu căpșuni în ciocolată și șampanie, de Dragobete aș vrea un vin bun, de-al nostru. Un papanaș sau o plăcintă cu brânză, o pastramă de berbecuț sau o saramură de pește. Desigur exemplele pot continua iar lista rămâne deschisă.
Mi-am trecut pe lista imaginară a ideilor de a petrece ziua o vizită la Muzeul Țăranului Român sau la Muzeul Satului. În felul acesta am putea profita și alege ceva bun dintre produsele autohtone, naturale. Mai sprijinim și noi producția și producătorii autohtoni.
Plăcut și util
În plus, am putea căuta și alege mărțișoarele potrivite pentru cei dragi. Doar 1 Martie e la distanță de o aruncătură de băț. Știți și voi la fel de bine ca mine că în vremurile acestea luăm în calcul întotdeauna îmbinarea plăcutului cu utilul.
La final
Așadar, vă îndemn să profitați și de această zi să sărbătoriți dragi prieteni. Aș îndrăzni să vă mai spun ceva din experiențele care m-au determinat să fiu așa o susținătoare a sărbătorilor.
Să presupunem că totul e bine și frumos. Vă bucurați de iubire și nu aveți nevoie de o sărbătoare pentru a vă spune cuvinte magice, a vă face mici cadouri sau surprize. Dar viața, frumoasă, dar nedreaptă și dură în același timp, ne-ar putea priva de ceva sau cineva.
Și atunci, orice sărbătoare se transformă în regrete și păreri de rău. Din păcate, acestea nu ne mai pot ajuta cu nimic. Vă îndemn să cugetați la asta.
Până data viitoare, iubiți- vă mult și Dragobete de poveste!
Cu drag, MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți prietenilor. Abonați-vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Recomandare: Primul val- Ray Lambert
Frumoase legende avem! Si eu ma gandeam la o întâlnire, sa vedem de ce timp dispunem
Bun plan ! Noi o sa facem o plimbare in natura si in week-end mergem la un spectacol de stand-up comedy. Dragobete frumos si dragastos !
Frumoasa legenda! Da, sunt de acord cu tine in totalitate, iubirea se sarbatoreste des dar de ce sa nu punctam si aceste zile deosebite? :)
Frumoasă legenda lui Dragobete, frumos și articolul tău! ❤️
Asta e primul an in care vom sarbatori Dragobetele. Mergem la Cheile Gradistei, la ski si sanius.
Offff… o zi speciala ce s-a dovedit cu adevarat speciala in acest an, insa nu neaparat cum as fi vrut eu… sau oricine altcinvea din estul Europei. Insa dragostea e dragoste si sigur ajuta sa depasim multe alte situatii!
Mi se pare drăguț să sărbătorim și această zi, chiar dacă ne arătăm iubirea și în restul zilelor. Este frumos să fie și o dată dedicată (chiar 2).
Imi plac aceste zile dedicate iubirii, însă iubirea o ținem mereu. 😊 😊
E frumoasă sărbătoarea aceasta…Chiar dacă anul acesta a fost umbrită de evenimentele din vecinătate…
Ma bucur sa descopar atat de multe lucruri despre Dragobete. Multe dintre aceste informatii nici nu le stiam