Bun găsit, prieteni! Sunt aproape convinsă că v-ați aflat în situații incomode sau bulversante în care ar fi fost perfect să spuneți politicos NU. Toți trecem prin asemenea situații în viață. Când dacă am fi spus un simplu NU și lucrurile neplăcute, complicate, chiar dezastruoase, ar fi fost evitate. În unele cazuri, ne- ar fi putut schimba în bine chiar viața.
Cuprins
7 modalități să spunem politicos NU

DA vs NU
Adevărat, nu este deloc simplu să poți spune NU. Probabil aveți în minte situația în care ar trebui să spui NU pentru o anumită favoare. Sau, cum să spui politicos NU unei sarcini pe care o primești.
Reversul unui NU spus în situații ca acestea este considerat devastator. Poate duce la deteriorarea relațiilor și prieteniilor. În același timp, să spui DA mereu, pentru orice, în orice situație, nu este soluția corectă. Chiar nu este în regulă.
Întrebarea – de o sută de puncte – este cum ar trebui să procedăm? Există oare vreo modalitate să spunem politicos NU? Ei bine, răspunsul este DA. Avem la îndemână câteva modalități (sau trucuri?) de a spune politicos NU și m-am gândit la câteva modalități în acest sens.
Înlocuiți NU cu ”Mai târziu”

Amânare
Dacă nu am mai spus NU până acum și acesta este un început, va fi mult mai ușor să folosim ”mai târziu”. Spre exemplu atunci când vrem să refuzăm pe cineva, o putem face sub forma aceasta: ”Dă- mi voie să revin la tine mai târziu.” Este un mod elegant și frumos de a refuza ceva (pe cineva).
În cazul în care este vorba de relațiile de la job, rugăm oamenii cu care interacționăm să ne trimită un e_mail sau un sms cu solicitările. Astfel, îi putem contacta în momentul eliberării sarcinilor sau atunci când dorim. În felul acesta ne va fi mult mai ușor să le răspundem- în funcție de solicitare-, cu un politicos NU.
Repetiție pentru a spune NU
Deși recomandat răspunsul NU pentru binele nostru, de multe ori nu ne permitem acest ”lux”. Mai ales dacă trebuie să o facem des și aceleiași persoane. Sunt o multitudine de factori care intervin în cazul în care încercăm să spunem magicul NU. Aș aminti teama, lipsa de entuziasm, neîncredere, respingere etc.

Dilema
Apoi, există situații în care solicitările, invitațiile vin instantaneu iar răspunsul trebuie dat imediat. Sau, mai sunt și cazuri în care pur și simplu nu ne iese. Nu putem spune NU. (În unele cazuri nici DA. :)) Cum procedăm în acest caz? Ei bine, nu vă mirați, dar soluția este exersarea. Cum era? repetiția e mama învățăturii, nu?
Repetiția
Deci, exersăm cum să spunem NU. În gând, cu voce tare în fața oglinzii, în mașină, cum doriți și cum vă este confortabil. Cum sună astfel de exerciții? Iată câteva exemple:
Mulțumesc pentru invitație, dar zilele acestea sunt focusată pe munca mea, prin urmare am de gând să spun NU.
Regret, dar astăzi am programare la sală. Mi- am luat un abonament în urma rezoluției pe care am făcut-o de Anul Nou. Prin urmare, NU pot onora invitația dvs.

NU fără explicații
Nu dați explicații
Scuzele îndulcesc întotdeauna un refuz și este un mod mai blând de a spune NU. Un politicos NU. Totuși, scuzele sunt și cele care pot crea unele situații incomode. Dacă primim o ofertă din partea cuiva, indiferent câte explicații folosim pentru a refuza, tot va găsi un mod de a ne convinge.
Pentru a avea succes putem recurge la un mod de a refuza în 3 pași.
1. Mulțumim pentru ofertă.
2. Spunem că nu putem fi de acord.
3. Nu oferim explicații.
Oferiți soluții alternative

Alternativa
Iată un sfat util în cazul în care persoana care face oferta este cineva cu care doriți să rămâneți în relații bune: Oferiți soluții alternative la NU. O ofertă de compromis, care nu- l va face să se simtă jignit iar noi nu ne vom simți vinovați. Nu de alta, dar sentimentul de vinovăție ar fi un stres în plus în viața noastră.
Folosiți limbajul corpului
Știm deja că există un limbaj al corpului. Că se pot afla răspunsuri fără a mișca buzele sau ochii. Corpul poate spune DA sau NU, poate da răspunsuri directe. Acestea pot fi interpretate chiar înainte de a spune ceva, în funcție de ce și cum arătăm.
Cercetările făcute în acest sens spun că 65 până la 90% din conversațiile noastre sunt non-verbale. Asta înseamnă că pot fi realizate și cu ajutorul corpului. În concluzie, înainte de a răspunde verbal politicos NU, am putea încerca să-l transmitem cu ajutorul corpului.
Evitați amânarea

Mai târziu
Motivul cel mai des întâlnit în folosirea lui NU este tergiversarea. Amânarea este cea care ne împiedică cel mai adesea să spunem NU. De asemenea, s-ar putea să fim distrași de anumite lucruri care nu îndeplinesc adevăratul scop.
Ceea ce ne îngreunează să spunem politicos NU altora, ne va împiedica să ne spunem și nouă, amânând lucrurile. Amânarea este un monstru care se hrănește cu timpul nostru pierdut. Din acest motiv e imperios necesar să distrugem acest monstru.
Și ca orice monstru, e bine să moară de sabie. Metaforic vorbind, desigur. Iar sabia în cazul acesta, poartă numele NU. Dacă reușim să ne spunem NU nouă înșine, va fi foarte ușor să spunem politicos NU și altora.
Îmbunătățiți- vă stima de sine
Despre stima de sine am putea povesti foarte mult și foarte multe. Ce este important de reținut: dacă nu ne prețuim pe noi înșine, nu ne prețuim timpul. Mult mai valoroși suntem dacă avem o mai bună stimă de sine, timp și înțelepciune.
Ne vom simți mai puțin toleranți și cu sentimentul mai crescut a ceea ce merităm în viață. Și fără îndoială, vom fi înclinați să renunțăm la calea către modul de convingere al altora.
7 modalități să spunem politicos NU
Cu siguranță mulți dintre noi avem nevoie de ajutor uneori pentru a reuși să spunem politicos NU. Să spui NU este important, dar este și o artă. Sunt cazuri în care trebuie să spunem un politicos NU apropiaților, prietenilor sau chiar celor din familie. Și da, este teribil de greu.
Să nu uităm însă: spunându-le NU, nu trebuie să le pierdem respectul, demnitatea și încrederea. Cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru noi este prioritizarea lucrurilor. Am ajuns la final când ar trebui să vă spun cum funcționează la mine.
La final
Recunosc, sunt cazuri în care mă ia valul și spun DA în loc de NU. Totuși, am învățat să spun NU mult mai bine decât cu ani în urmă. Cântăresc lucrurile înainte să dau răspunsul final. Chiar dacă este vorba de apropiați. Deși în ultimii 2 ani, cu experiența pandemiei am dat altă valoare comunicării, aleg cumva să merg pe regula 80/20.
Pentru că, vedeți voi dragi prieteni se bate mult moneda pe comunicare. Dar mai depinde și calitatea comunicării. Cum este ea înțeleasă. Căci, dacă este o comunicare defectuoasă sau prost înțeleasă, degeaba. Desigur, acesta este alt subiect. Până una-alta,
Până data viitoare, aveți grijă de voi!
Cu drag și prietenie, MM
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Când astrele se aliniază și nu prea
E tare greu sa spui Nu. Mie nu-mi reuseste si platesc din plin pentru asta. Tare mult mi-as dori sa ma schimb in acest sens, pentru ca simt ca uneori oamenii profita de chestia asta. Pfff, ar fi multe de povestit pe tema asta.
Să spunem NU, dar oamenii să și accepte un NU, cred ca si aici e de invatat.
Pana acum nu am avut probleme in a spune de la inceput “nu”, dar observ ca sunt multe persoane carora le este “rusine” sa ii refuze pe altii.
Curios este ca si mie imi este rusine sa refuz. Am numai de invatat din articolul tau