Bun găsit, prieteni! Cu puțin timp în urmă am scris despre mucenicii moldovenești. Îmi propusesem cu această ocazie să vă conving să- i pregătiți după rețeta mea. Dar nu suflam o vorbă despre mucenici muntenești. Vă imaginați de ce? Excludeți din start legătura cu rețeta. Posed o colecție impresionantă de rețete tradiționale cu care mă pot lăuda.
Cuprins
Mucenici muntenești Băneasa – prima oară în bucătăria mea
Adevăratul motiv este de fapt un secret pe care vi-l voi dezvălui acum: nu am făcut în viața mea mucenici muntenești. Bineînțeles, în spatele secretului meu stă o poveste. O întâmplare care m-a convins că nu voi face și nu voi mânca mucenici muntenești fierți. Povestea pe larg însă, o voi spune cu altă ocazie.
Acum, povestesc despre … mucenici muntenești. V-ați prins: voi face pentru prima dată în viață, rețeta de mucenici muntenești Băneasa! Cum și de ce am luat această decizie, care, apropo, va face pe cineva foarte fericit? Ei bine, am răspuns provocării venite din partea SuperBlog și Băneasa.
Deja știți că gătesc cu Băneasa, din convingere. Prepar poale-n brâu, cozonaci, gogoși, checuri, mucenici moldovenești și diverse rețete de paste, de- ți lasă gura apă. Cum mă voi descurca cu rețeta de mucenici muntenești Băneasa, este o întrebare. Iar temerile, oricâtă experiență în ale gătitului aș avea, le simt ca și cum m-ar strânge haina ariciului.
Secretul meu: ingrediente în care am încredere
Prind ceva curaj când aflu că voi găti cu mucenici Băneasa. Măcar știu cu ce am de-a face! Să prepar mucenici muntenești pentru prima oară în „cariera” mea de gospodină, am nevoie de încredere în ingrediente. Pe scurt, ingredientul principal al rețetei, mucenicii sunt făcuți cu aceeași dăruire și profesionalism ca celelate produse Băneasa.
Astfel, la fabrica Băneasa, opturile acelea perfecte și drăgălașe se usucă, se fierb și se testează. Scopul este acela de a observa dacă mucenicii se rup în timpul fierberii. Cu alte cuvinte, mi-au dat doza de optimism și încredere pentru a pregăti mucenici muntenești.
Bineînțeles, voi pregăti și mucenici moldovenești, deci sunt pregătită deja cu ingredientele. În mare marte, ingredientele se regăsesc în ambele tipuri de mucenici. Fiind pentru prima dată, nu mă las ghidată total de simțuri și memorie.
Mucenici muntenești cu rețeta Băneasa
Mă bazez pe rețetă, deci deci ar trebui să consult rețetarul. Însă nu este nevoie, deoarece odată cu mucenicii muntenești am primit și Rețeta Băneasa. Iată ingredientele necesare pe care le-am pregătit pe lângă mucenici.
- 200 g zahar
- 200 g nucă tocată
- 1 linguriță de extract de vanilie sau 1 plic de zahar vanilinat
- 1 vârf de linguriță de scortișoară proaspăt măcinată (sau 1 baton)
- un pic de sare
- o linguriță de coajă rasă de lămâie și una de portocală
- puțin rom (eu folosesc romul băutură, nu esență, dar alegerea vă aparține)
Legendă și tradiții de mucenici
Legendele spun că după cele 9 Babe, urmează zilele moșilor. După iarna grea și Babele rele care aduc (aduceau) ninsori, ploi, vreme rea, urmează moșii, care sunt buni. Ziua de 9 martie este cea care marchează începutul anului agrar. Aceasta se suprapune sărbătorii creștine numită Mucenicii, Măcinicii sau Sfinții.
Mucenicii sunt cei 40 de soldați care s-au jertfit pentru credința lor. Se spune că în noaptea în care aceștia au fost torturați și închiși, s-au petrecut multe minuni. Printre acestea, încălzirea apei lacului și topirea gheții, 40 de cununi luminoase deasupra capetelor martirilor.
Astfel, în calendarul ortodox 9 martie este ziua Mucenicilor (sau Sfinților). Ocazie cu care se desfășoară diverse ritualuri de purificare și jertfă. În această zi, gospodinele prepară bunătăți pe care le împart în memoria morților, iar bărbații beau 40 de pahare cu vin. Acum se prepară colăceii cu numele de Mucenici, Brădoși, Măcinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori.
Simbolul cifrei opt
Denumirile sunt în funcție de zonă, ca de altfel și modul de preparare al mucenicilor. Mucenici moldovenești, în zona Moldovei și mucenici muntenești sau fierți, în Muntenia, București și Dobrogea.
Indiferent de zonă, tradiția este ca mucenicii să fie duși la biserică pentru a fi sfințiți și apoi împărțiți. Mucenicii au forma cifrei opt și simbolizează cele 8 zile de tortură la care au fost supuși cei 40 de soldați. Jertfa (sau datul de pomană) este în cinstea lor și a morților fiecărei familii.
Cum am pregătit mucenicii muntenești
Și acum, să trecem la prepararea propriu-zisă a rețetei de mucenici Băneasa. Sau, proba de foc a experienței mele de gospodină. Fiecare gospodină are sceretele ei, un detaliu, o particularitate. Prin urmare, veți descoperi câteva amănunte care mă reprezintă, un fel de semnătură.
După ce mi-am pregătit ingredientele în mica mea bucutărie, a început aventura. În crăticioara aleasă pentru sirop am pus apa (1 litru), zahărul, zahărul vanilat, sare și baton de scorțișoară. Aici am de făcut mențiunea că am pus zahărul la fiert, deoarece se topește mai bine și dă consistență siropului. În plus, gustul de dulce se poate ajusta adăugând puțin zahăr pudră.
Când siropul a început să fiarbă, am pus o punguță de mucenici muntenești. Nu avea rost să-i irosesc în cazul în care înregistram un eșec. (:)) Am acoperit și i-am lăsat să fiarbă aproximativ 8 minute, la foc mic. După care am oprit focul și am pus coaja de lămâie, coaja de portocală (eu am avut o fiolă de esență), câteva linguri de nucă măcinată și romul.
Mici secrete
Aceste ingrediente nu se pun la fiert, deoarece, unele se evaporă iar altele dau gust amărui. De asemenea, folosesc rom băutură și nu esență la toate preparatele care necesită rom. Se obține un gust mult mai fin. De asemenea, sarea este cea care dă savoare preparatelor. Un alt mic secret: înainte de a toca (sau măcina) nuca o bag puțin la cuptor. Pe lângă faptul că o usucă, îi dă o aromă deosebită.
Odată adăugate aromele și mirodeniile, am amestecat și am acoperit. Lăsând să se împrietenească și întrepătrundă gusturile timp de o oră, m-am îndepărtat de locul faptei.
Mărturisesc, am avut emoții. Deși mirosea atât de bine toată bucătăria, încât am fost tentată să gust. Motiv pentru care mi-am căutat ceva care să-mi distragă atenția. Am început să scriu. Dar oricât de concentrată am fost, tot greu am rezistat aromelor răspândite ce ajungeau până la mine. Doamne, de ar fi la fel de buni cum miros!
Aproape că am făcut și o rugăciune înainte să mă apropii de cratița cu bunătăți. Ei bine, sunt grozavi! Este prima impresie, după prima lingură de mucenici muntenești cu zeamă. Pfff, de știam că chiar pot face și sunt atât de buni! Bine de știut însă pentru viitor.
Prezentare și servire
Trebuie să fiu sinceră și să vă spun că mi-am luat măsuri de siguranță. În sensul că am aranjat lucrurile astfel încât să mă desfășor singură. Am vrut să fie o surpriză pentru soțul meu care suferea oarecum după gusul copilăriei sale. Mai ales după ce și-a pierdut mama. Apoi, am vrut să fiu sigură că nu dau greș. Că nu mă fac de râs.
Acum, după ce am gustat, s-au dus toate temerile. Cu emoțiile duse, am trecut la aranjarea castronului cu mecenici muntenești. În catronul de mărime medie am pus cam 2 polonice cu mucenici fierți și sirop. Peste porția de mucenici muntenești am pus nucă și scorțișoară măcinată. Bineînțeles, trebuia să imortalizez opera culinară, să am cu ce demonstra.
Am readus bucuria copilăriei
După fotografii am trecut la degustare. Până să vină soțul meu acasă, am dat gata o porție. Satisfacția a fost însă în momentul în care am privit cu câtă plăcere mânca el. Nici nu era nevoie de cuvinte. Cum mi-a umplut inima această imagine, nu am cuvinte să vă spun. I-am adus bucuria și gustul copilăriei!
Așadar, mi-am spulberat convingerea că nu pot face și nu voi mânca mucenici muntenești. Mâine voi face mucenici moldovenești și desigur, încă 2 porții de mucenici muntenești. Iar acesta va fi noul obicei al familiei în fiecare an, de Mucenici. Voi ce rețete de mucenici folosiți? Care sunt preferații voștri?
Până data viitoare, gătește cu Băneasa!
Cu drag și bucurie, MM
Articol înscris în Spring SuperBlog 2023 proba Băneasa
Sursa foto: arhiva personală
Dacă v-a plăcut ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.
S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:
Arata foarte bine mucenicii tai, sunt sigura ca sunt la fel de gustoși.
Nu am mancat niciodata, dar as vrea sa incerc.
O exista si varianta de mucenici oltenesti? S-or manca si prin Oltenia, dar n-au ajuns pana la mine. O sa incerc si eu mucenicii de la Baneasca, mi-ai facut pofta.
Yammy ! Ce bine arata ! N-am mâncat niciodată mucenici muntenești, dar poate că voi încerca anul viitor.