Salutare, cafegii! Glumesc desigur. Vă salut pe toți, indiferent dacă vă place cafeaua sau nu. Pentru cei care o adoră însă, este probabil un interes în plus articolul de mai jos. Dintr-un motiv simplu: cum pregătim o cafea gourmet în 7 pași la noi acasă. Pentru cei care nu sunt consumatori sau iubitori de cafea, simt eu așa că le voi stârni curiozitatea. Să pornim așadar povestea!
Cuprins
Cafea gourmet acasă în 7 pași
Pentru cafegii, ceașca de cafea este minunea dimineții. Sau, a momentului ales pentru a savura o ceașcă de cafea. La o cafea se spun parcă cele mai interesante lucruri, se fac dezvăluiri, se spun povești. Se află cele mai multe informații. La cafenea, lângă o ceașcă de cafea bună se fac planuri, se stabilesc întâlniri, etc.
Ei bine, pentru a ne bucura de o cafea, ar trebui să și arate într-un mare fel. Iar când am spus cafea gourmet, desigur m-am referit la cafea de specialitate. Adică, o cafea excelentă din toate punctele de vedere. Dacă avem norocul să avem o cafenea în apropiere, problema este ca și rezolvată. În astfel de locuri, de obicei cafeaua este spectaculoasă ca aspect și extraordinar de bună.
Dar, nu toți avem acest privilegiu de a ne afla pe lângă o cafenea minunată. Și atunci, ce este de făcut? Să renunțăm, nici nu încape vorbă. Ei bine, facem propria cafea extraordinară, în doar 7 pași. Începem cu, desigur, începutul! Hi-hi, așa vă gândeați și voi, nu?
Care sunt pașii pentru o cafea gourmet acasă
Începutul dragii mei în cazul acesta constă în alegerea cafelei. Căutăm aroma preferată, intensitatea, regiunea din care provine cafeaua, gradul de aciditate, etc. Eu aleg întotdeauna cafea boabe proaspăt prăjită. Aș putea bineînțeles să vă povestesc și despre misceala sau zona cafelei preferate. Dar nu acesta este subiectul.
Am promis să vorbesc despre cafea gourmet preparată la noi acasă și mă țin de cuvânt. De reținut însă în acest prim pas: alegerea cafelei cu aroma și calitatea preferată va conta în obținerea prospețimii. Doar ce aminteam de boabe proaspăt prăjite.
Ce urmează în prepararea de cafea gourmet? Păi, după ce ne-am ales cafeaua, aceasta trebuie măcinată. Cu alte cuvinte, măcinarea cafelei. De data aceasta, râșnița este cea care trebuie să fie la înălțime, adică de calitate. În plus, măcinăm doar când și atât cât avem nevoie, pentru a avea cafea proaspătă. Măcinată pe loc, cafeaua va avea prospețime, aromă și savoare.
Depozitarea cafelei și aparatul de cafea
Un rol deosebit de important îl are și depozitarea corectă a cafelei. Se știe că aerul oxidează cafeaua și poate duce la amărâre. de asemenea, nici cutiile metalice nu sunt recomandate. Acestea pot influența gustul cafelei, un gust metalic care poate intra în cafea. Ce se recomandă? Recipientele din plastic sau ceramică, închise ermetic sunt cele mai bune.
Locul de păstrare al cafelei, boabe sau măcinată. Pentru a avea o cafea gourmet pe gustul nostru, cafeaua se păstrează la temperatura camerei. Frigiderul sau congelatorul, spre exemplu, pot influența calitatea cafelei prin umiditatea creată.
Hei, și acum urmează prepararea propriu-zisă. Dacă am ajuns aici, înseamnă că este timpul să ne îndreptăm atenția către aparatul de preparat cafea. Aparatul folosit, indiferent care este tipul acestuia, are o influență substanțială în obținerea cafelei de calitate. În primul rând, acesta trebuie curățat pentru o utilizare optimă.
Apa & dozarea
Pot da și câteva exemple în acest sens. Filtrul trebuie schimbat la timp, iar aparatul curățat după fiecare utilizare. Asta dacă este vorba de un aparat de cafea tip cafetieră (sau filtru). Dacă folosim un espressor, acesta se curăță după câteva utilizări. Din când în când, aparatele se curăță cu oțet sau soluție specială de decalcifiere.
Apa pentru cafea are și ea importanța și rolul ei în prepararea cafelei gourmet la noi acasă. Cu siguranță ați sesizat diferența dintre cafeaua preparată cu apa de la robinet și cea cu apă plată. Pentru o cafea bună, apa fără clor și minerale este cea potrivită. Apa îmbuteliată va spori calitatea cafelei.
Dozarea cantității de cafea (boabe sau măcinată). Un aspect de care trebuie să ținem seama în pregătirea unei cești de cafea gourmet. Dacă folosim prea multă cafea, vom obține o cafea foarte puternică. În timp folosirea unei cantități mici de cafea va produce o cafea prea slabă.
Cafeaua gourmet este gata!
Cea mai bună soluție este respectarea instrucțiunilor aparatului de cafea utilizat. Funcție de acestea ne vom putea stabili dozajul corespunzător pentru cea mai bună ceașcă de cafea. De fapt, cafeaua care se potrivește gusturilor noastre. Pentru că, nu-i așa, gusturile nu se discută. Și mai suntem și unici, cum tot îmi place să amintesc.
Cafeua gourmet la noi acasă este gata. Dar, nu-i așa că mai este ceva de spus? Mă gândesc spre exemplu la faptul că cea mai bună cafea este caldă. Mi se întâmplă uneori să nu am timp și să ajung peste câteva ore să-mi dau seama că mi-am neglijat ceașca. Doar una-două guri de cafea caldă și restul, sloi.
Să știți că nu renunț la a bea cafea în ziua aceea, dar îmi fac o nouă ceașcă de cafea. Cafeaua caldă, proaspătă este nu doar o cafea bună, dar și plăcută și benefică. Apropo de acest aspect. Știați că majoritatea restaurantelor păstrează cafeaua mai puțin de jumătate de oră? Acasă, se pare că cea mai bună (recomandată) este cafeaua care stă maxim douăzeci de minute.
La final
Mărturisesc sincer că nu știam aceste lucruri! Pur și simplu renunțam la cafeaua rece din cauză că nu-mi plăcea. Adevărul este însă, că nu mi se întâmplă foarte des să ajung în astfel de situații. Acest lucru se datorează și faptului că ador cafeaua.
Dar și momentele în care mă delectez cu aroma și gustul unei cești de cafea gourmet. Iar o cafea gourmet preparată și servită acasă este și mai delicioasă. Ținând cont de aceste elemente (sau pași) simple putem obține propria cafea gourmet. Cum vi se pare? Deși sunt sigură că preparați adesea cafeaua acasă.
Până data viitoare, spor la propria cafea gourmet!
Cu bucurie și drag,
MM.
Nici eu nu stiam multe dintre lucrurile punctate de tine desi sunt iubitoare de cafea.
Apa este intr-adevar importanta in prepararea cafelei. Eu m-am obisnuit sa prepar cafea cu un espressor care o face buna rau