Bine v-am găsit! Cred că a trecut suficient timp de la ultimul articol din categoria bucătăreală astfel încât să vin cu ceva nou. Sărbătorile cu rețete sofisticate, fine sau tradiționale care ne-au răsfățat papilele sunt aproape uitate dar nu-i bai, suntem cu gândul la următoarele. Prepararea mâncării solicită multă energie și consumă mult timp din viața noastră. Ceea ce nu înseamnă decât că avem motive în plus de recuperare. Cum am putea recupera altfel decât prin mâncare gustoasă, gătită cu suflet și sănătoasă? Despre gătitul cu suflet sau succesul unei rețete vreau să vă povestesc astăzi.
Cuprins
Gătitul cu suflet sau succesul unei rețete
Până să învăț că în gustul mâncării se pune un dram de suflet, adică până să iubesc, ratam cam trei sferturi din ceea ce găteam. Mama mă dojenea mereu: ”Mâine -poimâine te măriți și nu știi să faci o ciorbă. O să arunce bărbatul cu oala după tine”. Râdeam răspunzându-i că mai am timp până mă mărit și oricum voi găti numai după rețetele din cartea de bucate a Sandei Marin.
Timpul măritișului a venit fără să-mi dea timp de exercițiu în bucătărie iar cartea de bucate nu apucasem să mi- o cumpăr. Pusă în fața faptului împlinit, m-am apucat de gătit iubitului meu fără să stau prea mult pe gânduri. Primul fel de mâncare, borș cu fasole, felul doi friptură de pui cu sos de usturoi fiert iar ca desert, pandișpan.
Singură acasă, am început să mă desfășor în bucătăria mică a apartamentului în care locuiam. Mi-am pregătit materia primă sănătoasă adusă de acasă, de la părinți, oale, ustensile și condimente. Îmi aminteam perfect tot procesul tehnologic, toate ingredientele de care aveam nevoie și am realizat că îmi lipsește verdeața și usturoiul.
Ca la piață
Las fasolea boabe aleasă și spălată bine la înmuiat, morcovul, țelina, ardeiul și ceapa curățate în apă rece și plec în piață. În piață, ca la piață: multă lume pestriță, gălăgioasă, tarabe colorate cu marfă care mai de care. Îmi cumpăr pătrunjel, mărar, leuștean, usturoi când simt miros de căpșuni. Mare iubitoare de fructe, hotărăsc să cumpăr și eu din primele căpșuni apărute și mă așez cuminte și civilizat la rând.
Să fi trecut cincisprezece, douăzeci de minute de când așteptam la rând când s-a iscat o zarvă cu drăcuieli și înjurături ce nu-mi auziseră urechile. Am uitat să vă spun că sunt genul civilizat, cuviincios, educat și pudic. După opinia mea, nu se cădea ca doamnele să se certe ”ca la piață”, în termeni atât de vulgari dar asta nu era valabil într-o piață din București.
Gâlceava s-a extins ca un foc de paie ajungând la persoanele de lângă mine. Cele din fața și din spatele meu își aruncau cuvinte greu de suportat pentru urechile mele. Mai mult de-atât, în burzuluiala și înverșunarea lor, m-am trezit înghiontită și împinsă de nu știam cum să ies mai repede. Speriată, stupefiată și supărată de toată pățania, reușesc să părăsesc piața și plec acasă. Mergeam și plângeam jurându-mi că nu mai pun piciorul în vreuna din piețele bucureștene în viața mea.
Ajunsă acasă, am stat puțin pe gânduri întrebându-mă cum va fi viața mea în acest oraș apoi am trecut la pregătirea felurilor de mâncare propuse. Ce bine că aveam timp suficient să-mi iau gândul de la întâmplarea din piață! Cât timp fierbea fasolea, m-am apucat de pregătit carnea de pui și ingredientele pentru chec.
Fără rețetele Sandei Marin, fără mama cu sfaturile ei, chiar și fără cimbrul pe care uitasem să-l cumpăr :). Alungasem orice gând ostil, îmi pusesem muzică și cu gândul la iubitul meu soț, mâncarea a ieșit grozavă. Chiar în momentul în care dădeam checul la cuptor am auzit cheia în yala ușii.
Preparate cu plus sau minus
Borșul cu fasole este ceva neobișnuit pentru partea aceasta a țării dar soțul meu știa despre acest fel și-i plăcea. Rețeta borșului de fasole este asemănătoare ciorbei de fasole boabe la care se adaugă borș. Friptura ar fi mers perfect cu mămăliguță dar am profitat de faptul că mămăliga nu era pe gustul lui câștigând timp pentru mine. Ați ghicit, mi-era teamă să fac mămăligă :). Făcusem o singură dată și dădusem chix.
Aromele umpleau bucătăria iar eu ardeam de nerăbdare să-i surprind primele reacții. Aranjatul mesei l-am finalizat împreună și ne-am așezat să încercăm bucatele pregătite. Trăgeam cu coada ochiului să-i văd fața părându-mi un secol până a exclamat: mmm, delicios. Mândră nevoie mare de alegerea meniurilor și reușita acestora aproape că-mi trecuse de foame.
Povestea din piață i-am spus-o în timp ce îi serveam câteva felii de chec. Emoțiile, lacrimile și întrebările mă năpădiseră din nou. M-a liniștit și m-a asigurat că vom reuși împreună să rezolvăm orice situație, problemă care va apărea. Și s-a ținut de cuvânt.
Gustul succesului
A doua zi am sunat-o pe mama să mă laud că reușisem să gătesc singură. La scurt timp mama mi-a dăruit cartea de bucate :) și mi-a mai spus câteva trucuri pentru reușită. Am continuat să gătesc în stilul meu, îmbinând zonele geografice respectând în linii mari regulile de bază.
După toate experiențele trăite pot spune cu mâna pe inimă: nu-mi iese niciun fel de mâncare dacă nu pun doza necesară de pasiune, suflet, dragoste. De fapt, așa cum se întâmplă în oricare altă activitate.
Astăzi mi-am amintit toate acestea în timp ce făceam împreună câteva cumpărături dintr-o piață bucureșteană. Am gătit borș cu legume, friptură cu sos de usturoi fiert și mămăligă iar în loc de chec am pregătit ștrudele cu mere și cu brânză. Rețetele folosite sunt vechi, din familie sau inspirate, inventate, adaptate, după caz.
Sunt tare curioasă ce feluri de mâncare ați gătit la începutul căsniciei sau relației voastre? Cum ați început, cum v-ați descurcat? La ce capitol excelați, cum vă influențează starea în care vă aflați în momentul în care preparați felurile de mâncare?
Până data viitoare, puneți un stop de pasiune, de suflet în tot ce gătiți sau întreprindeți.
P.s. Eu am învățat să fac mămăligă iar soțul o adoră :))!
UniquebyMM
:)) daca ai invatat sa faci mamaliga, asta e bine! si eu m-am speriat prima data, dar a fost ok. pe parcurs m-am perfectionat. eu gatesc de multicel, eram prin liceu cand am inceput, si acum al meu zice ca la bucatarie nu ma bate nimeni :D atunci cand auzi asemenea laude… e clar ca iti creste inima. nu respect retetele, de obicei jonglez dupa cum vreau si aleg chestii de inspiratie internationala. romanesti nu prea. ca mi se par cam grase. sau le adaptez dupa gustul meu.
Am multe rețete românești upgradate, reinterpretate după nevoile noastre, fără grăsimi,. Spre exemplu, friptura cu sos de usturoi este tocmai în acest fel făcută. După ce de prăjește carnea în puțin ulei cu apă se scurge, se pune din nou în cratiță peste care se toarnă usturoiul pisat și apă. Se fierbe acoperit câteva clocote. Este delicios, sănătos, ferește stomacul, ficatul etc. :)
Împletesc de asemeni rețete românești cu mediteraneene sau alte influențe.
Mulțumesc pentru coment !
Foarte simpatic articolul tau. Intr-adevar, iubirea si pasiunea sunt ingrediente-cheie in orice mancare. Si eu patesc la fel, daca am chef de gatit, mancarea imi iese buna, dar daca fac in sila, doar pentru ca trebuie, nu prea iese. Cand m-am casatorit, nici eu nu stiam sa gatesc. Am invatat pe parcurs, sunand-o pe mama, bunica si cu ajutorul unei vecine de atunci.
Ce pofta mi-ai facut cu fasolea aia! nu am mai mancat deloc de cand alaptez
Lasă, trece și asta. Nu e bună :) ::)
Nu te cred :))
:) :))
Parol, coană Joițico! joke
Gateam si atunci, gatesc si acum, doua feluri diferite, preferatele sotului si preferatele mele, mai light.
Și care a fost primul fel gătit și preferat?
Incepand de anul trecut mi am dat seama ca imi place sa gatesc si o fac cu pasiune, mai am foarte multe lucruri de invatat dar nimeni nu s a nascut invatat.
Doamne cat de bine gatesti! Preparatele arata super! Eu excelez la briose momentan 😁
Mulțumesc pentru aprecieri!
Eu nu prea stiu sa gatesc si nici nu ma atrage bucataria in mod deosebit dar am cateva feluri de mancare pe care le prepar cu placere: paste, fasole rosie cu pui, salate, frittata.
asa si trebuie, in orice reteta, putin suflet si iese de milioane, ai dreptate!
Sunt gurmana, dar la bucatarie nu am deloc talent….
Numai preparate alese 💖 tare bine arata. Te îmbrățișez
Sa stii ca prima mamaliga a fost cruda, apoi una sarata si una nesarata, dar le-am mancat asa si astazi o fac tare buna.
Bravo, felicitări!
Eu gatesc cam de toate, dar recunosc ca mai am muuuulte de invatat. Sotul, mananca ce ii dau! :))
Sincer din toata nebunia de gusturi si arome pe care ne-ai prezentat-o eu la fasole am poftit mama-mama. Maine clar fac si eu!
Cu borș, da? :)))
Este drept ca atunci cand gatesti din suflet mancarea iese mult mai buna
Pentru inceput ai fost destul de ambitioasa incat sa-ti propui sa faci doua feluri si prajitura. Eu am inceput mai modest, cu un singur fel, dar a fost foarte bine primit, asa ca am avut curaj sa incerc si altul si tot asa pana m-am specializat.
:) :)
Tu numești asta curaj?
Iubeam!!! Și acum fac la fel :)
Eu cred că excelez la capitolul ciorbe. Și chiftelele, chiar și cele din legume, îmi ies foarte bune. Gătesc parcă mai des și iese mâncarea mai bună de când mănâncă și mezinul casei cu noi. Soțul meu este extrem de pretențios, nu concepe masă fără carne și gătește de obicei cina dacă vrea ceva anume. Amân cât pot de mult gătitul pentru că de obicei nu reușesc să fac o mâncare cap-coadă, doar cu întreruperi.
Și soțul meu gătește chestii pe care nu le mănânc sau la care nu mă pricep etc.
Face o slăninuță fiartă în zeamă de varză și pastramă de iepure, fazan, oaie…de numa-numa!
Să ne trăiască!
Vai ce pofta mi-ai facut, doar bunatati am vazut aici. Gatesc si eu, nu imi place in mod deosebit dar eu zic ca fac mancare gustoasa
Mulțumesc!
Daca nu pui un gram de suflet cand gatesti, nu iti iese nimic. Eu am invatat de copila sa gatesc, pentru ca mi-a placut mereu. Oricum sotul meu nu e pretentios si nici copiii. Ce le dau, aia mananca. :))
P. S. Mamaliga o face el, ca mie nu imi place.
Mie-mi place sa gatesc, dar nu in cantitati industriale. Daca azi stau in bucatatrie, vreo-doua, trei zile nu ma mai prinzi pe acolo. Musai sa mancam si in oras! :D
Felicitari pentru prezentarea farfuriilor. Arata extrem de apetisant!
Depinde de stare. Și eu am stări și stări, de aici și afirmația cu porția de dragoste, suflet.
Mulțumesc pentru aprecieri și ține-o tot așa! E foarte bine! :)
De fiecare data cand gatesc cu drag imi ies mancarurile supr gustoase, ei, daca am nervi nu-mi iese nicicum :)))
Cand vin si eu la tine la masa? :D
Când dorești. Astăzi am făcut borș de găină (de curte), sarmale și acum sunt la capitolul dulciuri: plăcinte poale =n brâu :)
Te aștept!
preparatele chiar arata delicios, sunt o savoare si pentru cei din familia mea! mereu le gatesc, deoarece sunt traditionale.
Am invatat sa gatesc de nevoie si acum chiar ma bucur sa fac acest lucru, iar de fiecare data descoper retete noi si preparate pe care nu le stiam.Eu pregatesc masa, eu fac tot…
O Doamne, ce emoții am avut când am gătit pentru prima oară ciorbă de fasole, dar pot spune că m-am descurcat. Nu sunt eu o mare bucătăreasă, mai am de învățat.
Si eu aud de la mama “nu o sa stii sa faci o ciorba”, “esti mare de acum”, etc, dar eu zic ca o sa imi reuseasca toate la timpul lor. O pasiune pentru gatit exista la mine, cand voi fi mai mare sigur voi avea timp sa o fructific
Eu am făcut tocănița se cartofi cu pipote prima data și culmea … mi-a ieșit! Soțul meu ese pofticios când mănâncă de la altcineva, dar tot ce ii fac eu este tare bun.
Totul arata absolut delicios. Mi-ai dat cateva idei.