Bun găsit, prieteni! Pentru că am vorbit de curând despre cafea, firesc este să urmeze subiectul îndulcirii acesteia. Pornesc de la cafea, deși am spus-o, cea mai sănătoasă cafea este cea neîndulcită, simplă.

Totuși, nu toată omenirea preferă cafeaua simplă, neagră. Unii preferă cafeaua îndulcită cu zahăr alb sau zahăr brun, în timp ce alții folosesc zaharurile artificiale. Îndulcitorii artificiali mai pe înțelesul tuturor. 

Prefer cafeaua neîndulcită, dar sunt și excepții, când pur și simplu simt nevoia să o îndulcesc. Măcar puțin. Sună cunoscut? Sunt convinsă.

Zaharurile artificiale și glicemia

zaharurile

Da, dar acel puțin, are desigur un impact asupra sănătății, asupra indicelui glicemic, în primul rând. Iar dacă la cafea este vorba de puțin, nu vă gândiți că aceasta este singura sursă de zahăr. O jumătate de linguriță la cafea, chiar și în mod excepțional, o felie de tort, o prăjitură … se adună.

Așadar, pe lângă cafeaua cea de toate zilele, mai există cu siguranță alte păcate din care ne înfruptăm. Acum însă nu vom vorbi despre zaharurile naturale, cele care se găsesc în fructe și alte alimente. Ci despre zaharurile artificiale.

Aminteam mai devreme despre excepțiile pe care le fac cu îndulcirea cafelei. Ei bine, în acele cazuri și în cele mai multe de preparare a dulciurilor de casă, folosesc stevia. Aceasta însă, cum bine știți, este o alternativă naturală și nu duce la creșterea glicemiei.

pexels photo 12327602 Zaharurile artificiale și glicemia

Eliminarea zahărului artificial și rafinat

Chiar dacă nu avem probleme cu glicemia, trebuie să fim foarte atenți la îndulcitorii folosiți în alimentația noastră. Dar dacă suntem și diabetici și folosim ca alternativă  zaharurile artificiale tot timpul, cu atât mai mult.

Bine de știut este și faptul că eliminarea zahărului artificial și rafinat duce la folosirea deplină a papilelor gustative. Iar asta este extraordinar! Cu toate acestea, nu cunosc mulți oameni care să nu folosească sub nicio formă zahărul.

Și atunci, ce putem face pentru a evita creșterea glicemiei sau apariția problemelor de sănătate? Răspunsul simplu și rapid la care ne-am gândi este folosirea îndulcitorilor artificiali.

zaharurile

Zaharurile cu conținut de zaharină și sucraloză cresc nivelul zahărului în sânge

Aici voiam să ajung: să nu ne lăsăm induși în eroare de aceste alternative. Deoarece, nu orice îndulcitor artificial este inofensiv. A fost dovedit faptul că toți îndulcitorii artificiali cu conținut de zaharină și sucraloză cresc nivelul zahărului în sânge. Astfel de zaharuri artificiale modifică și profilul microbiomului intestinal.

Jotham Suez este cercetătorul care a făcut un studiu în acest sens. Acesta a testat îndulcitorii artificiali măsurând glicemia pe un eșantion de 120 de adulți în Israel.  Condiția a fost ca timp de 6 luni înainte de experiment, aceștia să nu folosească zaharurile artificiale.

pexels photo 4439074 Zaharurile artificiale și glicemia

Zaharurile artificiale pentru patru grupuri

Participanții la studiu au fost împărțiți în șase grupuri. Dintre acestea, patru grupuri au consumat câte două pachete de trei ori pe zi, timp de două săptămâni. Fiecare pachet conținea cantitatea de un gram.

Zaharurile artificiale folosite au fost: aspartam, sucraloză, zaharină sau stevia dizolvată în apă. Conținutul de glucoză a fost de 96% pentru toți îndulcitorii. Fiind foarte puternici, a fost nevoie de cantități minime pentru ca participanții să obțină aroma dulce.

zaharurile

Grupurile cinci și șase

Grupul numărul cinci a avut aceleași cantități la dispoziție, dar sub formă de pulbere de glucoză. În timp ce participanții celui de- al șaselea grup, nu a consumat niciun îndulcitor. Măsurătorile au fost făcute pe tot parcursul studiului, cât și pentru o săptămână înainte și după acesta.

Concluzii

Cercetătorul a împărțit testele de toleranță la glucoză în timpul proiectului care a conținut nouă puncte. Astfel, după efectuarea testelor s-au putut formula și concluzii. Cei care au consumat zaharină și sucraloză au înregistrat valori mari de zahăr în sânge.

În celelalte două grupuri, glicemia a rămas la aceleași valori sau a scăzut. Inclusiv la participanții care au consumat zilnic pudră de glucoză. Prin urmare, nu glucoza este cea care crește nivelul de zahăr în sânge. Atunci, care este motivul creșterii? – s-a întrebat pe bună dreptate cercetătorul.

Deși așteptările erau ca indicele glicemic să crească după consumul glucozei, cei care au înregistrat creșteri au fost cei care au consumat îndulcitori. În concluzie, aceștia sunt responsabili de modificarea activității în intestin.

pexels photo 7653098 Zaharurile artificiale și glicemia

Zaharurile artificiale și glicemia

Cercetătorii au mers mai departe cu studiile și au implantat zaharină și sucraloză în tractul digestiv al șoarecilor. Atunci s-a observat creșterea glicemiei după fiecare masă, schimbările microbiene părând a fi motivul.

Cu alte cuvinte, nu zaharurile artificiale în sine, duc la creșterea glicemiei. Motivul principal este capacitatea organismului de a gestiona nivelul glucozei după fiecare  masă.

Bineînțeles, cel mai bun sfat de urmat, ar fi acela de a rămâne la băuturi neîndulcite. De altfel, apa cu fructe tocate sau lămâie, ca alternativă a gustului aromat este sfântă. Eventual, asezonată cu frunze proaspete de mentă.

zaharurile

La final

Dar dincolo de aceste sfaturi înțelepte, alegerile și conștientizarea pericolelor ne aparțin. Cât despre menținerea și controlul glicemiei se gestionează cu ajutorul dietelor recomandate de specialiști. Personalizate, în funcție de nevoile fiecărui organism.

Factorii care duc la modificările glicemiei, se stabilesc apelând la medici și analizele recomandate. Sigur- sigur, specialiștii vă vor recomanda eliminarea acestor zaharuri artificiale. Vă spun din experiență proprie. Dacă vom reuși în totalitate, vom fi și sănătoși și frumoși. Voi ce metode de reușită aveți în acest sens?

Până data viitoare, cu bine și sănătoși să fim!

Cu drag, MM!

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

septembrie

seniorii

magic salon

Sursa: medium

5/5 - (2 votes)