Bun găsit, prieteni! De la ”divă la Palat(ul Bragadiru)” la meloman la Ateneul Român, nu este decât un pas. Pentru mine, extrem de important, deoarece un concert mă deconectează fantastic. Chiar dacă nu sunt muzician, critic sau un specialist în domeniu, ci doar un meloman.

Concursul Internațional Enescu 2022

concursul internațional

Sunt doar un admirator al muzicii de calitate, al artei și al frumosului. Simt însă nevoia să împărtășesc emoția și bucuria cu prietenii. Cu atât mai mult cu cât contextul este unul aniversar (pentru mine!).

Sigur ați aflat, (cel puțin din comunicatele publicate și pe pagina mea de facebook) în perioada 4 – 18 septembrie se desfășoară Concursul Internațional Enescu. Cu mesajul sugestiv: Muzica Speranței/Music of Hope.

 Concursul Internațional Enescu ediția 2022

20220912 185707 Concursul Internațional Enescu 2022

În acest an, Concursul Internațional George Enescu marchează revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze și să se mute parțial sau total în online.

Mesajul pe care Concursul Enescu îl transmite în acest an este acela al redobândirii speranței: Muzica speranței | Music of Hope.

La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea.

20220912 Concurs Enescu Recital foto Alex Damian 00381 Concursul Internațional Enescu 2022

34 artiști în semifinală și finală 

Dintre aceștia, 34 de artiști talentați vor avea ocazia să urce pe scena Ateneului Român, între 4 și 18 septembrie, în etapele de Semifinală și Finală la cele trei secțiuni interpretative: vioară, violoncel și pian.

De asemenea, 22 de lucrări orchestrale și camerale vor intra în concurs la Secțiunea Compoziție, unde va fi acordat și un Premiu pentru Originalitate.

concursul internațional

Program

Programul Concursului include un Concert Extraordinar de Deschidere, programat pe 4 septembrie, cinci recitaluri susținute de artiști consacrați, precum și concerte cu orchestră – Finalele pe Secțiuni (Violoncel, Vioară, Pian), desfășurate alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, unde trei dintre cei mai buni tineri muzicieni selectați de juriul de specialitate vor interpreta câte un concert integral, iar la finalul serii se va desemna câștigătorul competiției.

În cadrul Semifinalelor poate fi urmărită pas cu pas evoluția tinerilor muzicieni înscriși în Concurs, aceștia prezentând în fața juriului de specialitate și a publicului un număr vast de lucrări sub formă de recitaluri.

20220912 185632 Concursul Internațional Enescu 2022

Secțiunea Compoziție

Lucrările câștigătoare ale Secțiunii de Compoziție vor fi anunțate publicului pe 18 septembrie, odată cu câștigătorii Secțiunii de Pian.

Acreditat la Concursul Internațional George Enescu

Motiv de bucurie și încântare să particip la această ediție a Concursului Internațional George Enescu. Să fiu prezentă ca acreditat la concertele care se desfășoară pe scena Ateneului Român.

Numai când spun Ateneul Român și inima mea are alt ritm de bătăi pe minut. Dar când știu (aflu) programul și participanții, vă imaginați și singuri cam ce se întâmplă.

Așadar, toate bune și frumoase, am completat formularul de acreditare și am așteptat cuminte ziua deschiderii Concursului Internațional George Enescu. Doar că din cauza unei neînțelegeri, invitația (acreditarea) a venit abia pe 12 septembrie.

Primul concert, recital vioară, violoncel și violă

concursul internațional

Nicio problemă, în afara regretului că am pierdut cel puțin 2 concerte la care mi-am dorit să ajung. Bucuria de a fi totuși prezentă la celelalte seri cu muzică divină m-a făcut se trec foarte ușor peste ”incident”.

Cu alte cuvinte am fost la concert. A fost primul din această ediție la care am avut onoarea să particip. Este vorba despre un recital regal la Concursul Internațional George Enescu: Recital Dmitry Sitkovetsky (vioară), David Geringas (violoncel) și Alexander Gordon (violă).

Din program: 

Beethoven Serenada în re major pentru vioară, violă și violoncel op. 8.
Bach/Sitkovetsky Variațiunile Goldberg pentru trio de coarde. Dmitry Sitkovetsky este președintele juriului Secțiunea Vioară – Concursul Internațional George Enescu din acest an.

Talent, muncă, pasiune

20220912 Concurs Enescu Recital foto Alex Damian 00613 Concursul Internațional Enescu 2022

Dmitry Sitkovetsky

Ce pot spune eu? Care este umila mea opinie, de simplu muritor?  Spun că oamenii aceștia nu sunt doar talent. Sunt un cumul de talent, muncă depusă până la fanatism și pasiune. Fără acestea, nu cred că ar reuși să facă muzica să vorbească pe înțelesul tuturor. Să transmită emoție, liniște, deconectare. 

Dacă există un cuvânt care să exprime mai mult de atât, nu-l cunosc. Dar am convingerea, că de fapt este sinonim cu viața. Muzica aceea desăvârșită pe care noi o ascultăm și are efectul de a ne transforma instant, reprezintă viața lor.

Trăiesc cu muzica, prin muzică și pentru muzică. Respiră muzică prin fiecare por al ființei lor. Ai senzația că e ceva venit din afara planetei pe care locuim cu toții. Este ceva cosmic. Divin. Știu, mă repet, dar aceasta este senzația. 

concursul internațional

David Geringas (violoncel) și Alexander Gordon (violă)

Dmitry Sitkovetsky despre Festivalul și Concursul Internațional Enescu

Pe lângă acestea mai este deschiderea către studiul predecesorilor, a marilor valori în domeniu, disciplină și respect la cel mai înalt grad. Într-unul dintre interviurile acordate, Dmitry Sitkovetsky vorbește despre aceste lucruri ca fiind firești.

Dar mai important mi se pare ceea ce a declarat cu privire la Festivalul și Concursul Internațional George Enescu: ”Festivalul Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din lume.”

Prima întâlnire cu Festivalul și Concursul Internațional Enescu a fost în anul 2003. Iar de atunci a fost prezent la fiecare ediție, cu excepția perioadei de pandemie. 

Concursul internațional

Dmitry Sitkovetsky

Dmitri Sitkovetsky

Numele lui Dmitri Sitkovetsky a devenit, de asemenea, sinonim cu arta transcripției. Versiunile sale iconice pentru orchestre și trio de coarde ale Variațiunilor Goldberg ale lui JS Bach și-au căpătat o viață proprie – bucurându-se de spectacole regulate și de înregistrări apreciate de mulți dintre cei mai importanți interpreți ai zilelor noastre.

Concursul Internațional Enescu

Seara a fost excepțională, așa cum sunt toate momentele cu muzică de calitate. Eu așa m- am simțit și abia aștept următoarea seară eveniment din Concursul Internațional Enescu.

Și pentru că era un moment în care mă întrebam ce aș putea face diferit de tot ceea ce fac pentru a mă detașa, acest concert a venit ca răspuns și salvare. 

concursul internațional

În final

Acum, știu că urmează să- mi spuneți că depinde de gusturi sau că  muzica clasică este sofisticată. Dați- mi voie să nu cred că există om pe lumea aceasta care să nu fi vibrat la Balada lui Porumbescu.

Și nu dau mai multe exemple pentru simplul fapt că aceasta este cea mai cunoscută operă muzicală compusă pentru vioară. Iar pentru că scopul nu este să argumentez de ce un concert este benefic pentru minte, trup și suflet, mă opresc aici.

Până data viitoare, iubiți, simțiți, trăiți muzica!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

sleepover party

still in love

beneficii

5/5 - (1 vote)