Bun găsit, prieteni dragi! S-au dus deja douăzeci de zile fără să vă povestesc despre cărțile citite. Cred însă că și pentru voi a fost atât de încărcată perioada, încât nici nu v-ați dat seama. Așa a fost și pentru mine, deși am și citit printre toate celelalte îndeletniciri. Cartea despre care vreau să vă vorbesc puțin astăzi este Ceasornicarul din Dachau scrisă de Carly Schabowsky.

Cuprins

Ceasornicarul din Dachau – Carly Schabowsky (carte)

ceasornicarul

De când am primit cărțile de la Editura Rao titlul acesta a fost primul care mi-a stârnit interesul. M- am mai uitat o dată la celelalte, poate- poate îmi schimb decizia, dar am rămas la aceeași părere.

Trebuia să citesc cartea Ceasornicarul din Dachau înaintea celorlalte. Am simțit că îmi transmite asta iar eu m-am bazat pe instinct. Nimic altceva sau altcineva, nu a fost care să-mi recomande sau să mă convingă în vreun fel.

Acțiunea

Despre ce este vorba în Ceasornicarul din Dachau? Evident, despre un ceasornicar. Și cum această meserie nu mai este de actualitate este ușor de intuit perioada în care are loc acțiunea. Trecem însă peste presupuneri și destăinuim adevărul.

ceasornicarul

Ceasornicarul nostru, eroul scriitoarei Carly Schabowski, este Isaac, un evreu de aproape 60 de ani. Iar acțiunea se desfășoară în perioada celui de- Al Doilea Război Mondial. Cartea este inspirată din realitate, fiind o incredibilă poveste adevărată.

Autorul

De altfel, autoarea cărții Ceasornicarul din Dachaua scris 4 bestselleruri, toate fiind de ficțiune istorică. Aplecarea sa către istoria celui de- Al Doilea Război Mondial se datorează unei legături de familie.

Inspirată de aceasta, a studiat și finalizat doctoratul privind responsabilitatea autorului de ficțiune istorică. Alături de pasiune și talent, scriitoarea reușește să redea textului o încărcătură extraordinară. Din punct de vedere emoțional, al autenticității și al acurateței istorică.

Personaje

20230319 122041 Ceasornicarul din Dachau - Carly Schabowsky (carte)

Ceasornicarul Isaac

Dar să revenim la acțiunea romanului. Isaac ceasornicarul moștenise de la tatăl său atât veleitățile și mica ceasornicărie, dar și o trusă specială. Trusă extrem de prețioasă, nu doar datorită aurului din care era făcută. Avea o valoare sentimentală deosebită, deoarece aparținuse tatălui său care îi gravase numele delicatele unelte.

Isaac o purta mereu în buzunarul de la piept iar acest obicei avea să-i schimbe soarta la un moment dat. Dacă am menționat perioada, anticipați deja urmarea. Isaac a fost luat odată cu evreii de peste tot și închis în lagărele de exterminare. Datorită trusei sale prețiose de reparat ceasuri, Isaac are parte de un tratament puțin mai bun.

Ceasornicarul este dus în casa ofițerului german și pus să repare tot felul de lucruri. De la ceasuri de mână și ceasuri cu pendulă, la jucării sau chiar telefoane. Priceperea și pasiunea îl ajutau să le dea de cap tuturor defecțiunilor. Astfel, Isaac începe să-i cunoască pe ceilalți deținuți care lucrau în casa ofițerului.

ceasornicarul

Anna

Anna este menajeră și are un suflet la fel de bun ca Isaac. Ceea ce îi și apropie unul de altul, deși nu sunt apropiați ca vârstă. Dar sufletele bune se atrag după o chimie doar de ele știută. La fel și poveștile de viață și suferința prin care sunt nevoiți să treacă.

Friedrick

Cei doi reușesc să se apropie de Friedrick, băiatul de 11 ani al ofițerului. Retras de la școală, Friedrick are parte de un tratament exigent părinții săi fiind foarte reci și distanți. Copilul se simte singur, neiubit și nedorit.

Bineînțeles, Friedrich nu avea voie să intre în contact cu vreunul dintre deținuții care lucrau în casă. De altfel, el știa că aceștia locuiesc în oraș, nicidecum că sunt deținuți și își petreceau fiecare noapte în lagăr. Inevitabil, se întâplă să se intersecteze sau să dea peste Isaac sau Anna în timp ce aceștia lucrează. Chiar dacă locuia într- o casă mare, majoaritatea camerelor fiind încuiate.

20230313 165553 Ceasornicarul din Dachau - Carly Schabowsky (carte)

Inspirat dintr-o poveste reală

Însă toate acestea sunt scrise cu o emoție menită să stârnească sentimente deopotrivă triste și lucide. Ochii înnoată în lacrimi deseori și speranța te însoțește în timp ce parcurgi fiecare pagină. Deoarece romanul este inspirat dintr-o poveste reală scrisă perfect.

Lectura cărții Ceasornicarul din Dachau este ca un eveniment pe care l-ai așteptat. Ceva așteptat de multă vreme. Ceva ce reașază sistemul de valori. Care îmbogățește. Mi s-a părut că Ceasornicarul Isaac este personajul pe care îl regăsesc în bunicul.

Iar dacă veți citi cartea, înclin să cred că veți avea același sentiment. Chiar dacă nu aveți un bunic care a luptat în cel de- Al Doilea Război Mondial. Isaac este genul de personaj pe care îl îndrăgești și căruia, cu siguranță îi atribui un chip, o persoană cunoscută.

20230319 103454 Ceasornicarul din Dachau - Carly Schabowsky (carte)

Recomandare

Bineînțeles, recomand cartea, chiar și împotriva haterilor sau celor care nu au o părere bună despre asta. Opiniile sunt doar ale mele, lafel și și convingerile. Alegerile aparțin fiecăruia dintre noi. Așadar, dacă sunteți pasionați de citit și vă plac astfel de cărți, vă invit să citiți Ceasornicarul din Dachau.

Romanul este unul emoționant, care provoacă gânduri și sentimente sfâșietoare. Toate acestea și, poate altele și mai bine spuse decât am făcut-o eu aici, le veți descoperi singuri. Pentru că doar așa veți avea ocazia să aflați ce se întâmplă cu personajele noastre. Care este deznodământul cărții Ceasornicarul din Dachau, unul dintre bestsellerele scriitoarei Carly Schabowski.

La final

Primăvara a început să- și facă mai bine prezența, vorba poetului George Bacovia:”Verde crud, verde crud… Mugur alb, și roz și pur…”. Prin urmare este posibil să dedicăm mai mult timp grădinilor sau plimbărilor în natură. Nimic rău, ba dimpotrivă. Doar timpul pentru citit s-ar putea să fie mai puțin.

ceasornicarul

Cu toate acestea, eu vă îndemn să nu renunțați la acești prieteni extraordinari, cărțile. Sunt comoara noastră, a celor ce le descoperim. În plus, o carte ne poate însoți și în parc, la o plimbare, în vacanțe, la drum.

Până data viitoare, bucurați-vă de lectură!

Cu drag, MM

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

hosting

depozit

întâmplări

Rate this post