Bun găsit! Spiritul sărbătorilor m-a cuprins într-atât încât am simțit că este momentul să las mărturie ceva despre obiceiuri, tradiții și copilăria de ”altă dată”. Recunosc, se prea poate să mai fie și alte motive: lipsa colindelor autentice și a tradițiilor, viteza cu care trăim totul lăsând să treacă pe lângă noi bucurii de-o clipă și, nostalgia.

Copilăria mea a fost simplă dar foarte frumoasă. Iernile cu zăpezi mari și geruri grele ofereau peisaje feerice de-a dreptul. Îmi plăcea să merg prin nămeții aproape cât mine până oboseam, dar sporturile de iarnă nu mă prindeau. Preferam săniușul cu fratele și prietenii, plimbările cu săniile trase de cai superbi sau, să fac oameni de zăpadă. Mi-ar fi plăcut să schiez, să patinez, le-am încercat pe toate, chiar și tenisul, dar nu am excelat la niciunul dintre sporturi.

Eu cred în Moș Crăciun

Cuprins

Eu cred în Moș Crăciun

Am crezut în Moș Crăciun. Și, nici nu aveam cum altfel, la noi venea pe bune, cu sanie și sac, avea barbă autentică și tremuram spunându-i poeziile sau arătându-i carnetul. Când am mai crescut, abia așteptam să se întunece să plecăm la colindat, eu casier :).

Eu cred în Moș Crăciun

Atunci, îi lăsam Moșului banii strânși din colindat, scrisoarea, paharul cu lapte și cornulețele sau felia de cozonac. Moșul lua scrisoarea, mânca, dar lăsa banii, bun Moș! :), pretextând că îi lasă pentru cărți. Paranteză: cărțile erau cei mai buni prieteni ai mei de care cu greu mă despărțeam chiar și pentru joacă. Închis paranteza.

Eu cred în Moș Crăciun

Târziu m-am prins că atunci când tata era plecat, Moșul se lăsa așteptat și ajungea taman după ce adormeam :). Dar când Moșul venea în carne și oase, eram cuprinși de emoție și trăiam fericirea fiecărui cadou scos din sac. Și credeam în el, pentru că ne îndeplinea dorințele. E drept, nici nu erau unele extravagante!

Eu cred în Moș Crăciun

Colinde

Iarna aceea pregătisem niște colinde și un plugușor care ne luau minute bune de stat la geamul gazdelor ce urmau să ne asculte. Era parcă mai frumos ca niciodată! Casa toată mirosea a cozonaci, arome de tot felul se amestecau și erau mai intense, plutea în aer sărbătoarea, bucuria. Doar că, ce urma avea să fie o imensă dezamăgire! Inima mea de copil care credea în Moș Crăciun avea să fie frântă. O colegă îmi spusese că Moș Crăciun nu există și ce cadou voi primi de la părinți.

Eu cred în Moș Crăciun

Seara, pregătindu-mă să merg la colindat, am intrat să-mi iau fularul și mănușile. Deschid dulapul și dau peste păpușa despre care îmi spusese colega că mi-o cumpăraseră părinții.

Deci Moș Crăciun nu există, mi-am spus ieșind în fugă cu lacrimi amare de dezamăgire. Nevrând să afle nimeni și, mai ales să nu mă fac de râs, mi-am șters lacrimile și am colindat mai frumos decât oricând. Am trecut bineînțeles peste dezamăgire, dar am rămas cu un mare apetit pentru surprizele de Crăciun :). Bineînțeles, îl aștept pe Moș Crăciun :)! În fiecare an!

Eu cred în Moș Crăciun

Obiceiuri

Acestea erau cele mai plăcute și așteptate zile! Momentele magice ale Ajunului Crăciunului cu bradul, cadourile, colindele, plugușorul, și serbările, adevăratul spectacol cu mascați, capre, urși sau căluți. Erau obiceiuri trăite de la mic la mare, erau sărbători pe care le simțeam cu toată greutatea și importanța sutelor de ani de existență. Erau costume populare de o frumusețe deosebită și păstrate de generații.

Dintre toate aceste frumoase obiceiuri, cel mai mult îmi plăceau căluții. Dansul lor, costumele și mai ales căluții ornați cu bete lucrate manual cu mărgeluțe multe-multe, sute, pe margine, totul mă fascina. Îmi amintesc ca astăzi de spectacolul, îmi place să-l numesc așa, căluților pe care îl vedeam în fiecare an în perioada Sărbătorilor de iarnă.

Eu cred în Moș Crăciun

Măști

Am și o întâmplare care mi-a rămas întipărită peste ani legată de mascați. Aveam cam zece ani când am tras o sperietură zdravănă. Habar nu am cum am nimerit singură, în mijlocul unui grup de mascați mari, fioroși și zgomotoși. Se povestea despre mascați care făcuseră o crimă, știam că blocau drumul (european), urcau pe mașini și toate astea îmi creaseră o spaimă teribilă.

Eu cred în Moș Crăciun

Aflată între ei, zgomotul zurgălăilor, costumele și măștile fioroase mă paralizaseră de frică. Plângând și încercând să scap de acolo, unul dintre mascați și-a scos masca, aveam să aflu că gestul era de neconceput, m-a luat de mână, m-a întrebat cum mă cheamă și m-a dus în siguranță la tata. Din acel moment am început să înțeleg că erau doar oameni cu măști, era doar un obicei, o tradiție și nu aveau nimic cu mine. Gestul m-a impresionat și mi-a rămas până astăzi în amintire.

Eu cred în Moș Crăciun

Tradiții

Următorul an confecționam cu ajutorul unor prieteni de familie experimentați, care cunoșteau tradiția și obiceiurile locului, mască și costum fratelui meu.

Aveau o frumusețe aparte toate acele obiceiuri, le trăiam intens și cred că mi-au conturat identitatea. Au fost cei mai frumoși ani, care mi-au marcat în sens pozitiv, copilăria, adolescența. Știu de unde vin, știu unde îmi sunt rădăcinile.  Niciodată nu am mai văzut obiceiuri ca acelea, nicăieri.

Eu cred în Moș Crăciun

Plecată din zona respectivă, am avut ocazia să văd alte și alte obiceiuri și tradiții de Sărbătorile de iarnă, frumoase, specifice locurilor. Acelea însă mi se par inegalabile și mi-am propus să merg măcar o dată să le revăd. Mi-ar plăcea să retrăiesc prin intermediul lor aceeași bucurie de atunci.

Cât despre Moș Crăciun, mai cred și acum că există. Știți de ce spun asta? A, nu, nu pentru că primim cadouri de la cei dragi, ci pentru că mereu în preajma Crăciunului ni se întâmplă câte ceva bun, cu aer de magie. Și vouă, nu?

Am reușit să fac rost de câteva fotografii, mulțumesc domnului C.C!, bineînțeles nu din acei ani. Vă las să admirați costumele și măștile confecționate manual, dar mai ales copiii. Ghiciți zona?

Voi ați crezut în Moș Crăciun? Ce amintiri aveți legate de Sărbătorile de iarnă ale copilăriei voastre? Ce obiceiuri și tradiții știți, care vă plac mai mult? Aștept comentariile voastre. Până data viitoare, trăiți intens fiecare clipă, iubiți și transmiteți iubirea pentru tradiție și obiceiuri autentice!

UniquebyMM

 

Sursa: https:/www.facebook.com/ciprian.cojoc

Rate this post