Cuprins

Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Bun găsit! Nu știu cum trece timpul pentru voi, dar eu habar nu am când am trecut deja de jumătatea lui februarie! Sinceră să fiu, nu sunt deloc pregătită! Îmi făcusem eu planuri (mărețe) cum să nu mă mai ia pe nepregătite luna martie. Da’ de unde!?! Au rămas în stadiul ”de făcut”! Și, parol, pe onoare mea, nu exagrez cu nimic când afirm: pentru mine, luna martie este un fel de piatră de încercare din punct de vedere al cheltuielilor. Altfel, o iubesc de nu mai pot, pentru că a adunat cele mai importante și fericite evenimente din viața mea.

Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Începutul lunii este marcat de mărțișor și acțiunea mărțișorul este prima la care m-am gândit, dar într-un mod de viitor ceva mai îndepărtat, de parcă ar mai fi vreo … lună, până atunci. De vină este probabil, vremea din ultima săptămână sau cât o fi fost, de când a venit valul polar. Dacă nu era el, (gerul), m-aș fi încumetat la o plimbare prin pădurea din apropiere și, poate aș fi descoperit capetele ghioceilor și viorelelor ieșite de sub covorul de frunze moarte. Cred că le-ar fi fost mai ușor dacă era covor de zăpadă cel care îi acoperea, dar cum sunt niște învingători, în ciuda gingășiei se descurcă în orice această situație. 

Ei, dar nu-i bai! Chiar dacă nu am reușit să ajung în pădure să culeg gingașii vestitori ai primăverii, am înțeles că martie vineee …, vineee, vineee! Și nuuu, nu calcă totul în picioare! :-P Dar e atât de aproape că îi simt mirosul de reavăn, de verde crud , de viață!

Mărțișoare și ghiocei

Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Ce m-a trezit însă la realitatea că primăvara este atât de aproape? Păi, e plin orașul de mărțișoare și ghiocei, mon cher! Și dacă nici acesta nu este un semn clar că primăvara, practic este lângă noi, care să fie altul?

Desigur, nu ne mai înghesuim ca în anii trecuți și parcă nici tarabele nu mai sunt ce au fost, dar mărțișorul, simbolul primăverii a reușit cumva să se strecoare pe rafturi și galantare printre cele mai căutate produse. Marketerii s-au străduit să le scoată în evidență, dar pare să nu le mai ofere spațiul și importanța de altădată. Poate e doar o părere! Am observat chiar și câteva modele noi, unele inspirate, care reușesc să transmită mai mult decât clasicul mesaj de primăvară minunată.

Până și în acest domeniu se observă schimbare! Sper însă ca această schimbare să nu afecteze tradiția în sine. Ar fi păcat și trist să ne lipsească de această mică bucurie, sărbătoarea revenirii la viață a naturii. 

Totuși, să nu ne lăsă duși în zona aceasta de tristețe și pesimism, căci nu aceasta este intenția mea. Până una-alta, zic să ne bucurăm de ceea ce avem, să ne mobilizăm și să alegem mărțișoarele potrivite fiecărei persoane dragi din viața noastră. Eu am reușit să aleg câteva mărțișoare care mi s-au părut potrivite și, care transmit exact mesajul pe care mi-l doresc. 

Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Cum aleg mărțișorul

Se spune că întotdeauna dăruiești ceea ce ți-ai dori să primești. Adevărat, atunci când aleg un mărțișor, mai întâi mă gândesc dacă mi-ar plăcea să-l port. Cred totuși, că nu este o greșală! Pe principiul ”ce ție nu-ți place …” mi se pare normal să acord atenție acestui aspect și să nu cumpăr ceva la întâmplare. La fel cum procedez atunci când aleg un cadou, mărțișorul are parte de aceleași reguli.

În consecință, caut mărțișorul potrivit persoanei căreia urmează să-l dăruiesc. Unora le plac brățările, alții preferă genul de broșă sau clasicul mărțișor purtat în piept. Cele care transmit mesaje de iubire, respect, venirea sau prezența unui copil în familie, de prosperitate, noroc etc. sunt alte preferințe de care țin cont. Apoi, aleg materialul sau metalul (prețios) din care sunt confecționate, tot în funcție de preferințele fiecăruia. 

Sunt și persoane cărora le dăruiesc ghiocei sau viorele legate cu șnurul alb- roșu. De fapt, conform legendei, șnurul este cel care reprezintă adevăratul simbol al primăverii.  asta pentru persoanele care, dintr-un motiv sau altul nu poartă mărțișorul. Dar atâta timp cât apreciază gestul și se bucură de acest mic dar, de prospețime și culoare, ”scopul este atins”. 

Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Cum spuneam, comportamentul fiecăruia s-a schimbat în urma anului scurs de la declanșarea nebuniei mondiale. Tocmai pentru a evita aglomerările, cel puțin până la trec de rapel, am ales o parte dintre mărșțișoare din magazinele de bijuterii. Pentru cele mai importante și dragi persoane, tot ce este mai bun, nu-i așa? Am ales mărțișoare din argint broșă, pandantiv și brățară pentru unele și două din aur.

Lista nu este chiar scurtă, prin urmare, pentru cele cărora nu li se potrivesc aceste genuri, aleg varianta comenzilor online. Oferta este destul de bogată și diversificată, însă eu aleg de pe iMartisoare de vreo doi-trei ani, de când i-am descoperit. Găsesc aici mărțișoare personalizate, unicate, tradiționale sau handame.

IMG 20210221 170836 Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Am lăsat la final categoria handmade și nu din cauză că astfel de mărțișoare ar fi mai puțin valoroase, frumoase sau importante. Dimpotrivă, mi se par cele mai inedite, unice. Motivul este de fapt, un fel de mărturisire. Cu câțiva ani în urmă m-am apucat eu însămi de confecționat mărțișoare. Era perioada în care încă îmi căutam drumul, înainte să -mi fac blog.

Mărțișoare handmade

Îmi plac lucrurile făcute de mână, personalizate și povestea a început atunci când descoperisem două păpuși (băiat și fată) foarte vechi. Cred că le păstram de pe vremea bunicii, în orice caz erau foarte drăguțe și interesante. M-au inspirat și, fără să cunosc vreo metodă sau tehnică de lucru, m-am apucat de confecționat ce îmi dicta … imaginația.

Puneam drag și o fărâmă din sufletul meu, așa cum procedez cu orice mă pasionează, în orice îmi face plăcere. Iar când mă așezam la masa de lucru, rămâneam ore întregi absorbită, prinsă în lumea micilor ”bijuterii”. De ce nu am continuat?

IMG 20210221 171251 Gânduri despre primăvară și simbolul ei, mărțișorul

Din dezamăgire. Am renunțat în momentul în care am constatat că nu sunt apreciate la justa lor valoare. Pentru cele câteva persoane care se bucurau de micile mele creații, nu merita să-mi omor coloana și să pierd timp prețios din viața mea. Pasiunea nu moare și nu dispare niciodată! Nici eu nu am renunțat în totalitate la confecționarea mărțișoarelor. Mi-am redus doar activitatea, limitându-mă la doar patru-cinci bucăți, strict pentru cei care le iubesc.

Așadar, dragi prieteni virtuali și nu numai, în cazul în care nu ați realizat (încă), primăvara vineee. Este atât de aproape, că ne umple sufletul de bucurie și de viață. Iar eu, am încercat să vă port puțin cu mine, prin lumea minunată a dăruirii, a simbolului primăverii, mărțișorul. Pe scurt: prin frumusețe și pasiune. Pentru că, gesturile și lucrurile acestea mici, simbolice, ne fac viața frumoasă.

Mi-ar plăcea să aflu cum alegeți voi mărțișoarele? Care sunt preferatele voastre? Ați făcut deja alegerile?

Până data viitoare, primăvară minunată!

 

UniquebyMM

Mulțumesc pentru vizită! Dacă v-a plăcut povestea, mai poftiți!
Pentru a nu le pierde pe următoarele, îndrăzniți un abonament la blog sau, dați like paginii de Facebook.
Rate this post