Bun găsit, dragilor! Când gătești cu drag pentru ai tăi, nimic nu mai contează. Când gătești cu un prichindel lângă tine, poveștile se împletesc firesc cu amintirile copilăriei. Parcă o văd aievea pe bunica și prichindelul de atunci, preparând tradiționala Pască de Paște. Fac împreună-mâinile muncite și dibaci și mânuțele neastâmpărate- cozonaci, pască, colăcei și pâine. 

Cuprins

Pască Băneasa (aproape) tradițională – amintiri și rețetă povestită

pască

Pe masă și în tăvi, bunătățile sunt gata să intre în cuptorul încins. Vătraiul, lopata și cârpătorul* sunt aliniate la îndemâna bunicii, gata în orice clipă să intre în acțiune. Jarul încă încins păstrează căldura cuptorului. Prichindelul încă muncește la colăcelul pasăre după modelul bunicii. Masa mică, rotundă cu 3 picioare e numai bună pentru modelat aluatul pufos.

Astăzi, la măsuța de lângă mine, (scaunul special) stă Buburuza, prichindelul de astăzi. Vom pregăti împreună Pască Băneasa (aproape) tradițională, cu brânză, stafide, fructe confiate și ciocolată. Mânuțele Buburuzei presară Făină Băneasa de parcă ar împrăștia praf magic de stele. Ochii îi sclipesc ca două steluțe, în timp ce nasul și obrajii sunt pudrați cu făina albă ca neaua.

20230407 161646 Pască Băneasa (aproape) tradițională - amintiri și rețetă povestită

Magia și povestea rețetei din bucătăria bunicii

Amintirile copilăriei îmi trec prin fața ochilor ca o peliciulă de film! Mă văd în bucătăria bunicii inundată de arome. Parcă o aud spunându-mi cum verifică făina dacă e uscată.  Ingredientele să fie calde, la temperatura camerei iar frământul, să se săvârșească cu bucurie. Altfel, aluatul va fi supărat, nu va crește, și preparatele, un eșec.

Povestea fiecare pas, adăuga ingrediente și strecura sfaturi cu un firesc nemaipomenit. Părea un ritual învățat din străbuni, rostit cumva ca o poveste din alte vremuri. Eram fascinată! Făcea să pară magie, dar cu multă smerenie și importanță pentru tot ce se întâmpla.

Pască

Pasca – preparat prețios, vindecător

Buburuza mă readuce la realitate: ”mai tebuie făină”. Pun Făină pentru cozonac Băneasa în castronelul ei, în timp ce pregătesc ingredientele. Multe din sfaturile bunicii le urmez și astăzi. Iar tradiția de a prepara pasca o respect cu sfințenie. Încă din copilărie știu că pasca este considerat unul dintre cele mai prețioase preparate de Paște. Cu cele mai importante semnificații creștine.

Conform  tradiției din zona în care am copilărit (Moldova), se crede că pasca este un aliment vindecător. De aceea, de pe pasca bunicii, nu lipsea crucea din aluat. Era sfințită la slujba de Înviere, abia apoi se împărțea celor de acasă.

Cu toate că rețetele nu mai sunt aceleași, pasca a rămas un preparat la fel de prețios. Cremele fine de brânză sau de ciocolată folosite astăzi, demonstrează atenția și prețiozitatea preparatului.

Pască

Tradiție și reinterpretare

Pasca bunicii era din aluat de cozonac și brânză de vaci. Rețeta mea păstrează doar partea cu aluatul de cozonac și crucea. Umplutura sau crema am îmbunătățit-o și adaptat-o preferințelor celor dragi. Brânză dulce (sau amestec din ricotta și urdă) și stafide, fructe confiate, ciocolată. Aceasta este adaptarea și reinterpretarea pe care i-am dat-o eu.

De aici și numele pe care i l-am dat: Pască Băneasa (aproape) tradițională. Pentru că nu respect rețeta tradițională de la A la Z, a bunicii.  Buburuza mă solicită din nou. Semn că e timpul să povestesc rețeta.

Bucătăreasa inimoasă: drag de produsele Băneasa

-Draga mea, folosim Făina 000 Băneasa pe care am descoperit-o de ceva timp. Băneasa și-a dovedit calitățile și și-a câștigat locul în bucătăria și inimile noastre. Cum ar spune bunica mea, sunt o bucătăreasă inimoasă. Cine pătrunde în inima mea, acolo rămâne. Iar acum, Gărgăriță îți voi spune care sunt ingredientele de care avem nevoie pentru aluatul de cozonac. Iată-le:

20230408 162304 Pască Băneasa (aproape) tradițională - amintiri și rețetă povestită

Ingrediente aluat de cozonac

1/2 kg Făină 000 Băneasa (uscată)

3 gălbenușuri

150 g zahăr

150- 200 ml lapte (cât cere făina)

7g (1 pliculeț) drojdie uscată sau 20-25 g drojdie proaspătă

50 ml ulei

50 g margarină/unt

2-3 plicuri zahăr vanilinat/ praf sau păstaie de vanilie

lămâie, portocală, rom

1/2 linguriță sare.

Frământăm după metoda explicată când am făcut cozonacii, îți amintești? 

-Da!- îmi răspunde imediat. Mă dai și mie?

pască

-Desigur! Dar numai după ce crește. Între timp, pregătim umplutura pentru pască. Vrei să facem și una mică pentru tine? Uite, tu pregătești crema în castronelul acesta, bine? Explic pe înțelesul Buburuzei și îi pun puțină brânză, zahăr, ciocolată.

Umplutura/crema pentru pască

Ce ingredientele folosim pentru umplutura păscuțelor noastre? Avem nevoie de:

700g brânză dulce de vaci,

5 gălbenușuri,

250 g smântână,

150/175 g zahăr+25 g zahăr pudră cu aromă de vanilie,

50 g stafide înmuiate în lapte, rom sau coniac,

50 g fructe confiate/coji de portocală confiate etc.

150 g ciocolată menaj,

2 linguri griș,

un praf sare,

extract naturală  de lămâie/portocală,

vanilie,

afine proaspete, fructe confiate pentru decor

1 ou pentru uns.

Pască

Cum se prepară … 

Într-un bol punem brânza, smântâna, gălbenușurile, zahărul, sarea, făina și esența. Amestecăm cu ajutorul mixerului până se omogenizează. Adaugăm stafidele, fructele confiate (după preferințe) și ciocolata mărunțită. Cu ajutorul unei spatule amestecăm pentru a integra ultimele imgrediente.

Buburuza mă urmărește foarte atent și amestecă în același timp ingredientele din castronelul ei.  Am avut grijă însă să fie ”fălă stafide” deoarece nu-i plac. Vrea doar afine. 

… pasca cu aluat

Aluatul crescut frumos îl împart în 3 părți: 2 părți pentru foi și una pentru cruce și margine. Întindem foile în funcție de dimensiunile tăvilor (formelor) în care urmează să coacem delicatele păști gătite cu Băneasa. Eu am folosit un vas (tefal) cu înălțimea de 20 cm și o formă mică de silicon. Bineînțeles, acesta din urmă este pentru păscuța Buburuzei.

White with Pink Borders Blogger Media Kit Pască Băneasa (aproape) tradițională - amintiri și rețetă povestită

Tapetăm vasul cu hârtie de copt și unt pentru a obține gustul fin, aparte, al blatului. Acesta este un truc folosit și pentru ca blatul să nu se usuce. Așezăm foaia pe fundul vasului peste care turnăm crema de brânză. Uniformizăm cât se poate de bine cu ajutorul spatulei.

Bucata cea mai mică de aluat o folosesc pentru a întinde un șnur. Din el voi împleti crucea și marginea de deasupra.

Pască

Coacerea

Preîncălzim cuptorul la 180 grade și ne ocupăm la păscuța prichindelului. Procedez la fel ca la pasca mare. Datorită dimensiunilor mici ale formei, nu am mai făcut crucea. I-am făcut o floare de care este foarte încântată. După ce pasca a crescut (aproximativ 25-30 minute), ung cu oul bătut amestecat cu 1 lingură de lapte.

Dau la cuptorul încins la 180 grade. Verfic după aproape o oră dacă este coaptă (proba scobitoarei). Dacă este coaptă, scoatem bunătatea de Pască Băneasa. Putem unge cu un sirop făcut dintr-o linguriță de miere și 2-3 linguri de apă. Va avea un luciu și un aspect excelent. Fără îndoială sunt multe rețete pe care le știți deja sau vă puteți inspira din Rețetele Băneasa.

20230408 171538 Pască Băneasa (aproape) tradițională - amintiri și rețetă povestită

Pască fără aluat pentru mofturoși

Bineînțeles, am și mofturoși cărora le place pasca fără aluat. Pentru ei fac o ”pască falsă”  doar cu brânză, stafide, fructe confiate (de esemplu caise tăiate bucăți,  etc. merișoare) și ciocolată. La aceasta adug însă 40 g făină și 2 linguri de griș. Dar Pasca cu aluat nu lipsește din meniul de Paște. Altfel, nu aș simți cu adevărat aceste sărbători. 

Sesiunea de gătit și povestit la final

Sesiunea de gătit și povestit s-a încheiat cu ovații și exclamări de admirație.

20230408 190650 Pască Băneasa (aproape) tradițională - amintiri și rețetă povestită

-”Ce fumoasă e păscuța mea! Da′ a ta ale și afine! Vau și eu afine peste ea!” nu se mai oprește Buburuza. Desigur, mă conformez și pun afine, decorez și păscuța ei. Altfel, ce fel de Chef aș mai fi dacă nu ascult de asistent?

Tradițiile sunt cele care ne ajută să ne definim personalitatea, cred eu. Să simțim că avem rădăcini care nu ne vor smulge la primul vânt mai puternic. Acesta este sentimentul i credința mea. Abia aștept să pregătesc bunătăți tradiționale, fie și pe jumătate, de Sărbătorile de Paște! Voi?

Până data viitoare, gătiți cu dragoste!

Cu bucurie și drag, MM

Articol înscris în competiția Spring SuperBlog 2023

*obiecte folosite pentru tras și împins jarul, pus tăvile în cuptor, scos tăvile.

Sursa foto: arhiva personală, edit. canva

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

frica

rutina

 

 

Rate this post