Bun găsit, prieteni! Astăzi m-am trezit cu un vibe foarte bun, fredonând ”După-atâta frig și ceață … Primăvara asta parcă, nu-i decât o copie.” Dar stai! Primăvara asta nu, nu este o copie, cum spun versurile poetului George Topârcanu. E o primăvară care, mai mult decât altele, aduce cu ea un dor nebun de ducă!
Cuprins
Creta & Sicilia – 2 destinații de primăvară cu Vasco
Sau este doar un sentiment personal!? Apropo: voi nu v-ați dori să urcați în primul avion după atâta ”hibernare”? Mie una, cam asta mi-a trecut prin minte de cum am simțit aroma de zambile. Bine, adevărul gol- goluț este că ador călătoriile!
”Nu am fost peste tot, dar este pe lista mea” – Susan Sontag
Aș călători în orice anotimp, dar primăvara, nu știu dom’ne ce resort secret o avea! Pare că apăsă un buton doar de ea știut și, brusc mintea e plină de idei. Cu destinații de călătorii, evident. Mai greu e cu alegerile, fiindcă am atâtea pe lista mea…!
Dar știți ceva? Tot primăvara este cea care mă ajută să fac câteva variante de planuri. Martie în mod deosebit, deoarece este luna aniversărilor în familie. Să ai cinci aniversți într-o lună, nu este de ici, de colo, nu? Și, cum aș putea să-i aniversez mai bine, decât pornind împreună în călătorie?
Prima destinație: Creta
Călătoriile au puterea de a intensifica toate emoțiile, de a rupe toate barierele. Insclusiv cele lingvistice, dacă apelăm la bunul nostru prieten traducător instant. Așadar, nimic nu mă va putea împiedica să aleg o destinație cu care merg la sigur. Criteriile care îi vor cuceri cu siguranță pe toți sunt: marea, soarele, plajele. Slavă cerului, am de unde alege!
Sigur, primele gânduri mă trimit către Bali, Mauritius, Maldive, Seychelles, Zanzibar sau Bora Bora. Dar, trebuie să țin cont și de timpul pe care îl avem la dispoziție. În plus, cadou- cadou, dar bugetul nu este nelimitat. Altfel spus, am luat în calcul distanța, timpul petrecut în avion, perioada, atracțiile și costurile.
Iar aici, la costuri, sunt convinsă că fiecare dintre noi își dorește sejururi în destinații deosebite, accesibile. Nimeni nu ar vrea să se împrumute pentru a-și petrece un sejur minunat. Și chiar este posibil, parol! Dar, hai să vedem la ce destinații m-am gândit!
De ce Creta
Prima alegere pe lista mea este Insula Creta, considerată Perla Greciei. Deși prima vacanță în străinătate după anii 90 a fost în Grecia, încă nu am ajuns în Creta. Ce-i drept, era de mult pe lista mea, prin urmare ar fi un motiv în plus pentru prima opțiune. Dincolo de asta, tarele acestei destinații sunt cele care conving orice iubitor de călătorii.
Creta este un loc deosebit de ofertant. Indiferent de perioada în care ajungem pe insulă, vom simți libertate și dragoste de viață. De cum pășim pe insulă avem senzația că pășim în ritm de Sirtaki, cu gândul la Zorba. Binecunoscut pentru cheful său de viață, bucuria fiecărui lucru mărunt, cotidian. Marea, vântul, femeile, mâncarea, râsul, prospețimea, simplitatea, cuceresc și umplu inima.
Insula are 2 aeroporturi internaționale, deci putem ajunge cu avionul. Aeroportul Heraklion este cel mai mare, situat la 5 minute est față de orașul Heraklion. Acesta poartă numele scriitorului cretan care a scris Zorba Grecul, Nikos Kazantzakis. Probabil de aici și senzația despre care aminteam. Cel de-al doilea, mai mic, aeroportul din Chania se află în peninsula Akrotiri.
Alte argumente
În aproximativ 2 ore de zbor, cu 60-70 eur biletul (desigur, vânăm ofertele) putem ajunge în această destinație. Odată ajunși, peisajele sunt cele care ne vor atrage și impresiona. Pe de o parte, orașul Chania își arată frumusețile arhitectonice în stil venețian. Urmează peisajele. Orașul fiind încadrat între Mediterana cu apă cristalină și plaje colorate, și masivul Lefka Ori (Munții Albi).
Însă nici orașul Heraklion nu se lasă mai prejos. Acesta ne va invita într-o călătorie pină de istorie și mitologie. Cu siguranță nu vom reuși să acoperim tot ceea ce are de oferit Creta, într-o singură călătorie. Dar mie una îmi place să revin în locurile în care mă simt bine. Iar Insula Creta pare unul dintre aceste locuri.
Plaje curate (majoritatea cu steag albastru), Falassarna fiind una dintre cele mai bune plaje din Europa. Dar și inedite, cum este plaja cu nisip roz, Elafonissi. Aer vindecător, prescris de însuși părintele medicamentului Hipocrate, pacienților săi: ”aer cretan”. Mi-ar plăcea să vă spun de ce, dar mea cupla, nu dețin acest secret.
Limba cretană și prietenul nostru, translatorul
Ce știu? Întreaga lume știe că locuitorii insulei sunt printre cei mai sănătoși și longevivi oameni. Bineînțeles, aerului i se adaugă rețetele tradiționale cretane. Celebre și acestea pentru gust și calitate, ocupă un loc în topul celor mai bune bucătării din lume.
Și mai știu ceva, foarte important. Cretanii au propria artă, cultur, literatură. Au însă și propria limbă: dialectul local, greaca cretană, deosebit de bogat. Acesta cuprinde foarte mulți termeni din arabă, latină, engleză, dar și greacă standard. Fiți fără grijă, acesta nu este un impediment. Ne vom simți excelent pe insula Creta cu ajutorul translatorului electronic.
Cu funcția translator texte, Vasco transalor ne va facilita înțelegerea chiar și cu cretanii. S-a dovedit a fi un prieten prețios în atâtea situații din călătoriile mele. Prin urmare, grija ”limbii cretane” nu va fi pe lista noastră. În cazul în care v-ați gândit că nu ne vom descurca la taverne, vizitând obiective, în magazine etc., uitați. Urmați-mi exemplul: luați cu voi translatorul instataneu și vă veți convinge că nu am exagerat cu nimic.
Prețurile în Creta
Dacă am lămurit și acest aspect, vă mai spun că Insula Creta oferă și alte atracții. Dincolo de atuurile pe care le-am prezentat, descoperim taverne, restaurante, parcuri, grădini, etc. Cu alte cuvinte, insula are câte ceva pentru fiecare: muzică, excursii, cafenele, baruri, plaje, mâncare, tradiții, istorie, artă.
Prețurile sunt și ele destul de bune. Cazarea costă între 14 euro/noapte (hostel) și aproximativ 84 euro/noapte în hotel de lux. Desigur, alegerea aparține fiecăruia, în cazul meu, optez pentru apartament. Mâncarea, funcție de restaurant sau tavernă, terasă, etc. variază între 10-12 euro. Pot fi însă și mai mici. Preparate din pește aproxomativ 12 euro, iar berea între 2,5-3 euro.
Pentru orice eventualitate, am pregătit și varianta cu numărul 2. Sincer, dacă aș gândi cu mintea inimii, aș fi ales Tenerife. Este o destinație atât de frumoasă, dragă, și atât de cunoscută mie! Mi-ar fi extraordinar de ușor să aleg cazare, aș ști unde să mâncăm, ce prețuri are insula. Totuși, am 2 motive pentru care nu iau în calcul insula eternei primăveri. Primul, 6 ore de zbor. Al doilea, costul (mare) al biletelor de avion cumpărate pe ultima sută.
A doua destinație de primăvară: Sicilia
Așa stând lucrurile, a doua destinație spre care m-am îndreptat este Sicilia. Ei bine, da, de ce nu ”un dolce far niente” din altă perspectivă? Mai ales că nu am ajuns până acum în Italia! Care sunt motivele pentru care am ales Sicilia? Farmecul și autenticitatea, gastronomia locală și nu în ultimul rând, prețurile.
Sicilia are de oferit și altceva decât aglomerația orașelor mari. Palermo, Catania sau Messina care sunt vizitate de milioane de turiști, pot fi evitate. Ne-am putea îndrepta către Taormina, Siracusa cu Isola di Ortigia, Cefalu, Agrigento sau Scala dei Turchi. La tot pasul întâlnim ceva atractiv și interesant, de la catedrale, clădiri vechi și amfiteatre greco-romane, la peisaje superbe.
Mare și munte la un loc, plaje cu nisip alb sau negru, Vulcanul Etna. În doar aproximativ o oră și jumătate de zbor și prețuri accesibile, ajungem în Sicilia. Desigur, nu vom reuși să cuprindem nici ce are de oferit Sicilia într-o primă călătorie. Mai ales dacă avem câteva zile, o săptămână la dispoziție. Dar este un început care ne poate convinge să revenim.
Câte ceva pentru fiecare
La fel ca Insula Creta, Insula Sicilia ofera câte ceva pentru fiecare. Peisaje spectaculoase, plaje paradisiace, orașe istorice, gastronomie tradițională recunoscută în lume,și vulcan. Să nu uităm de locul de întâlnire al celor două mări, în culori diferite: Mediterana și Ionică.
Să vedem și costurile în Sicilia. Cazare găsim între 43 euro/noapte hotel 2* și 80 euro/ noapte hotel 4*. Mâncarea siciliană este un obiectiv turistic în sine și va cuceri orice pofticios. Prețuri destul de bune și aici: între 10 și 50 de euro, funcție de restaurant și meniu. Berea costa 2,80-3 euro, vinul 3 euro, iar apa 0,38 euro.
Ce îmi dă puțin cu virgula este transportul. Să vizităm insula avem nevoie de închirierea unei mașini. Ori, deși prietenoși, se știe cât de lipsiți de răbdare sunt sicilienii. Să nu spun agresivi. Ceea ce s-ar traduce, că în bagajele noastre trebuie să punem și muuultă răbdare. Sau, altfel spus, să nu pornim cu așteptări de niciun fel. Pur și simplu să ne lăsăm surprinși de insulă.
Două destinații, același prieten: Vasco
Dacă tot am amintit de temperamentul sicilienilor, trebuie să mai luăm ceva în calcul: limba. Cu greu vom găsi sicilieni care vorbesc în alta limbă. Iar dacă vi se pare că italiana este o limbă ușor de înțeles, viteza cu care o vorbesc ne vor spulbera entuziasmul. Noi însă nu avem motiv de îngrijorare, deoarece Vasco ne scoate din orice încurcătură.
Așadar, cele două destinații de primăvară cu Vasco, sunt Creta și Sicilia. Dincolo de argumentele expuse, am ținut cont de posibilitatea de a sărbători diferit. Sunt 5 aniversați cu gusturi și personalități diferite.
Destinațiile la care m-am oprit sunt potrivite atât pentru ei, cât și pentru noi. Rămâne să facem consiliu de familie, unde vom lua decizia. :) Apropo, voi ce ați alege dintre Creta și Sicilia? Căci translatorul electronic nu ne va lipsi, indiferent de alegere.
Până data viitoare, călătorii minunate!
Articol înscris la Spring SuperBlog 2024
Sursa: vasco, pexels, depositphotos
Cu bucurie și drag,
MM
Doua destinatii care sunt pe lista mea, sper sa ajunge cat de repede.
In Sicilia am fost si mi-a placut enorm de mult. A fost una din vacantele pe care nu le voi uita prea curand. In Creta n-am ajuns inca, dar sunt convinsa ca ar fi o experienta foarte frumoasa