Salutare, prieteni! Eu sunt Mira! Chiar dacă mulți dintre voi mă cunosc, vreau să vă spun câteva cuvinte despre mine. Sunt un om obișnuit, mai degrabă realist și pragmatic decât visător. Cred în muncă și nu în utopii și norocul picat din cer, am calități și defecte. Iubesc siguranța și stabilitatea, provocările, natura, florile și desigur, am pasiuni. 

Cuprins

Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

afacerea

V-am spus toate acestea pentru a înțelege povestea pe care urmează să v-o împărtășesc. Tocmai pentru că sunt așa cum m-am descris, mi-am construit afacerea proprie. Am îmbinat pasiunea cu munca și pragmaticul și am pornit afacerea cu flori. Cu ajutorul acesteia reușesc să suplimentez veniturile familiei și să-mi hrănesc pasiunea.

Povestea 

Profitând de terenul pe care îl aveam lângă București, m-am gândit la o hală metalică pentru florărie. Sper însă că nu v-ați gândit niciun moment că mă pricep la tot ce presupune și implică acest lucru. Doar am spus că am și defecte! Eu am avut doar ideea și m-am zbătut cât am putut să o transform în realitate.

Fără a lăsa lucrurile la întâmplare (sau pe mâna hazardului), m-am apucat de treabă. Muncă de documentare, informare, căutare și studiu legat de tot ce înseamnă  afacerea construită de la zero. Iar satisfacția nu poate fi descrisă în cuvinte, atunci când efortul îți este răsplătit.

Slide2 Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

Soluția completă – proiectare, producerea materialelor constructive,  livrarea și  construirea (montajul), mi s-a potrivit mănușă. Totul s-a desfășurat în timpul prevăzut, cu materiale de calitate, din materie primă 100% reutilizabilă. Mai mult, echipa a lucrat impecabil, ocupându-se inclusiv de ”curățenia la locul de muncă”.

Ce pot să spun mai mult?! M-a uns pe suflet să văd cum planul pus pe hârtie se materializa sub ochii mei. Mai mult de-atât: s-a ținut cont de nota personală și  au avut grijă de mediul înconjurător. Locul rămăsese atât de curat, încât nici nu te-ai fi gândit că s-a construit. Dar dovada incontestabilă era hala ridicată pentru afacerea mea.

Afacerea (florăria) construită cu Frisomat

Toate astea nu au venit însă din senin. Și nici nu a dat norocul peste mine. A fost rezultatul studiului și al căutării în urma cărora am ales cea mai eficientă soluție. Bineînțeles, are și un nume: Frisomat, care mi-a oferit profesionalism, seriozitate și materiale de calitate.

afacerea

Frisomat este printre puținele companii de construcții din România care acoperă întreg ciclul constructiv: Proiectează, produc, livrează și construiesc/execută hale metalice. 

Prin această abordare integrată pot să asigura îndeplinirea obiectivului stabilit: sustenabilitate prin calitate și grija pentru fiecare detaliu.

Relația de parteneriat

Deși proiectul hală metalică ar fi putut fi realizat și cu fonduri europene, eu am folosit propriile resurse. Adevărul este că nici nu am știut de varianta cu fonduri europene, până să aflu de la Frisomat. În orice caz, eu mi-am planificat lucrurile în acest fel, prin urmare mi-am urmat planul.

Când pornești la un astfel de drum, relația de parteneriat între client și executant este foarte importantă. Contează seriozitatea și respectarea termenilor contractuali, de ambele părți.

În acest fel au decurs lucrurile în cazul construirii halei pentru afacerea mea. Astfel, businessul meu a luat startul la termenul stabilit. Iar rezultatele au fost cele care mi-au confirmat că alegerea a fost cea corectă.

pexels photo 1684004 Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

Afacerea și coșmarul

Exact când afacerea mea începuse să obțină profit, au venit cei doi ani complicați. Cu toții ne-am confruntat cu situații dintre cele mai neașteptate. De neimaginat pentru secolul în care trăim. Cu toate acestea, am reușit să-mi mențin afacerea pe linia de plutire.

Nici pandemia, nici lockdownul, nici crizele de tot felul, nu mi-au dărâmat afacerea. Totuși, undeva în sertarul subconștientului s-au adunat temeri, presiuni, griji, și frici. Care acționează sub diverse forme, atunci când nu te aștepți. Așa m-am trezit într-o realitate distopică din care dispăruse tot ce înseamnă metal și aliaje metalice.

Era ca după un război care spulberase nu doar munca și planurile mele. Ci și toate instrumentele și tehnologia care ne fac viața ușoară și frumoasă. Umblam de colo-colo ca bezmetica, pentru că nimic nu mai era ca înainte. Ceasul rămăsese blocat la ora 11 și 22 de minute. Alături, telefonul murise și el.

afacerea

Fără telefon, mașină…fără metale

Poate să mă ghidez după soare … îmi trece prin gând. Oare cum am învățat că pot afla cât este ora?!? Trebuie desenat un cadran de ceas, am nevoie de câteva bețe de chibrit. De fapt, ce mai contează ora? Probabil e trecut de 9 a.m. și trebuia să fiu la florărie. Mai bine dau o fugă cu mașina direct la furnizori. Avem o comandă importantă și nu e timp de pierdut. 

Uofff, nu se poate! Aceeași problemă și cu mașina! Încă nu s-a inventat o mașină care să nu conțină metale sau aliaje metalice. Doar la nivel de prototip  știu de mașina eco, dar tot conține ceva aliaj metalic. Doamne! Cum s-or fi descurcat strămoșii noștri?!? Și pentru o fracțiune de secundă devin rațională, întorcându-mă în realitate: nu aveau afaceri în hale metalice. Me-ta-li-ce! Pfff! Cuvântul magic! îmi spun.

Revin imediat în starea de coșmar. Casa arată și ea nefiresc: nu înțeleg cum de mai stă cât de cât în picioare!?! Fierul beton din stâlpii de susținere, fundație, placă etc. nu mai există. Va trebui să o iau de la zero: Să construiesc o casă din lemn, deși, echilibrul natural este deja afectat. Poate doar să aleg piatra.

Slide6 Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

Există alternative? NU

Presupunând însă că mi-aș putea construi o casă din piatră, cum aș putea construi o hală de producție? Afacerea mea?!? Nu zăbovesc prea mult asupra răspunsului, căci dau peste un bilet de avion. Ah, îmi amintesc: trebuie să particip la Expoziția florală de la Keukenhof, Olanda. Alerg spre dressing cu intenția să mă pregătesc de călătorie.

Rațiunea intervine din nou și-mi șoptește că nici în această industrie nu s-a găsit o soluție de înlocuire a aliajelor metalice. Zborul nu se va putea efectua iar eu nu pot ajunge la evenimentul atât de important pentru afacerea mea. De fapt, afacerea nu mai exista. 

Deznădăjduită, deprimată de-a dreptul, mă așez pe un scaun format din cărți. Poate dacă iau o pauză și beau o cafea, lucrurile revin la normal. Cafeaua… la ce pot face cafeaua??? Îmi aud glasul ca un ecou și simt că mă prăbușesc într-un gol imens. Apoi, îmi aud numele strigat de o voce cunoscută, caldă. ”Mira, Mira, trezește-te! Iubito, sunt aici, ești în siguranță. Visezi.”

Din nou în realitate

Deschid ochii și mă trezesc în casa patul, lucrurile atât de familiare și dragi. Ceasul de pe noptieră indică ora 5 a.m. Privesc în jur: casa este în regulă. Ceasul, telefonul, radioul, toate sunt funcționale. Aaa…mmm… visat…urât. am avut un coșmar – reușesc să articulez într-un târziu.

Da, visai ceva și te agitai, de-aia te-am trezit – îmi confirmă soțul. Gata, s-a terminat! Liniștește-te. Vrei un pahar cu apă sau un ceai?

O cafea. Putem face cafea? continuu să îmi verific simțul realității. Dacă mintea îmi joacă feste și coșmarul nu e coșmar, ci… realitate?

20220723 102147 1 Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

De ce să nu putem face cafea? -îl aud întrebând pe soțul meu. Fac imediat cafea- și espressorul îi acoperă vocea. Mă trezesc de-al binelea, cobor din pat și iau telecomanda garajului. Deschid ușa: funcționează. Încep să mă liniștesc în timp ce aroma cafelei proaspătă și aburindă ajunge până la mine. Mai aromată și mai binevenită ca niciodată. Mă așez în locul meu preferat și deschid laptopul.

Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

Îmbrățișarea iubitului meu îmi dă siguranță și încep să-i povestesc coșmarul din care m-am trezit. A fost cumplit! Niciodată nu mi-am imaginat ce ar însemna viața fără metale și aliaje metalice. Nici nu m-am gândit vreodată la importanța și rolul acestora în viața de zi cu zi. Cum mi-aș fi putut pune pe picioare afacerea?

Eu nu sunt as la fizică, rezistența materialelor și tehnică. Merg pe mâna specialiștilor în domeniu, așa cum am făcut și cu Frisomat. Dar abia acum înțeleg importanța și calitatea oțelului integral galvanizat cu Zn 275g/mp, laminat la rece folosit pentru structura solidă și rezistentă a halei.

În coșmarul meu încercam să găsesc soluții alternative. Mi-a trecut prin minte ca materiale alternative de construit, lemnul și piatra. Câtă naivitate să cred că aș putea obține rezistența oferită de oțelul folosit de Frisomat!

Ce oțel folosește Frisomat 

Frisomat folosește doar oțel de cea mai bună calitate, laminat la rece. Oțelul ales oferă echilibrul perfect între greutate minimă, capacitate maximă portantă, rezistența optimă la coroziune. Pentru a se asigura de respectarea criteriilor de calitate, fiecare etapă a procesului de producție este verificată.

Slide3 Afacerea, coșmarul și viața fără metale (Frisomat)

Etapele procesului de producție atent urmărite și verificate

  • Topirea și rafinarea – Minereul folosit pentru construcțiile Frisomat, topit în furnale de înaltă precizie pentru a produce fonta, care este apoi transformat in otel având compoziția exactă pe care ne dorim. În cei 35 de ani de experiență, am identificat compoziția exactă necesară ca să putem oferi construcții rezistente, economice și de înaltă calitate.
  • Fabricarea rolelor de oțel special Frisomat – Prima dată oțelul este laminat la cald și apoi la rece în plăci de oțel, la grosimea dorită. Folosim plăci de oțel de diferite grosimi, în funcție de construcția dvs. Laminarea la rece permite să producem secțiuni (stâlpi, grinzi, pane, piese de conexiune) optimizate, mai ușoare și eficiente, însă extrem de rezistente. Am dezvoltat, testat aceste procedee pentru a vă putea oferi soluții de construcție din metal la cel mai bun raport cost-eficiență.
  • S390GD+Z standard de calitate – Oțelul folosit pentru a produce elementele construcției dvs., respectă calitatea foarte înaltă a standardului S390GD+Z. Ne asigurăm de acest lucru în fiecare etapă de producție. Fără excepție.
  • Galvanizarea – Secțiunile de oțel și tablă inclusă sunt tratate cu zinc (baie), în scopul de a le proteja împotriva coroziunii. 

În concluzie:

Știu din documentație și discuții că halele de depozitare rezistă la o gamă largă de condiții meteorologice dificile. Inclusiv furtuni, ploi abundente, chiar cutremure, în limita datelor de proiectare. Este un fapt demonstrat. În concluzie: fără metale sau aliaje metalice, afacerea mea nu există.

Bine că a fost doar un coșmar. Acum că a luat sfârșit, să trecem la programul zilei de astăzi. Afacerea trebuie condusă. Unde e tableta să-mi consult agenda?

Până data viitoare, viață normală să aveți!

Cu drag, MM

Articol scris pentru proba nr. 11 SuperBlog 2022

Sursa: frisomat, pexels, arhiva personală, editare canva

Mulțumesc pentru vizită!

Dacă v-a plăcut  ce ați citit, distribuiți și prietenilor. De asemenea, abonați- vă pentru a afla primii noutățile.

S-ar putea să găsiți ceva interesant și aici:

furtunul;  ladepozit;  tapetul

5/5 - (1 vote)